Kan Drenthe toe met minder, maar zwaardere molens?

Een milieucommissie vraagt minister Kamp van economische zaken en minister Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) af te wegen of er in de Drentse Veenkoloniën minder windmolens met meer vermogen kunnen worden geplaatst.

Er zouden dan geen vijftig windmolens van 3 megawatt, maar 36 van 4,2 megawatt kunnen worden neergezet, om toch het totaal van 150 megawatt (MW) te halen.

Omwonenden, de gemeenten en de provincie hebben grote bezwaren tegen het windplan in de Veenkoloniën. De lokale overheden willen dat er veel minder windmolens gebouwd worden. Veel omwonenden willen er geen één.

Volgens de Commissie voor de milieueffectrapportage zijn de milieueffecten door het windpark goed onderzocht. Maar voor de volledigheid zou er ook gekeken moeten worden naar windmolens met een zwaardere turbine, die overigens niet hoger zijn dan die van 3 MW.

Volgens Harbert ten Have, voorman van de Drentse windboeren, zal het moeilijk worden de exploitatie van zwaardere windmolens sluitend te krijgen.

"Ze zijn per stuk een miljoen duurder, al leveren ze ook meer stroom. Alleen denken wij dat de marges dan wel klein worden. Ik denk dat de banken het financieringsrisico te groot zullen vinden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden