Kampioenschap kuiltjesknikkeren

Het hele terrein van het Kasteel van Breda, woonplaats van de heren van Breda, telgen uit het vorstenhuis Oranje-Nassau, is van dinsdag tot en met vrijdag open -bij wijze van uitzondering, want in het kasteel is nu de Koninklijke Militaire Academie gevestigd. Aanmelding voor de twee uur durende rondleiding om 13.45 uur bij de VVV aan de Willemstraat in Breda. Volwassenen betalen fl8,50, kinderen fl6,50.

Amsterdammers hebben mazzel met hun carillons: woensdag begint de Carillon Bachweek, met Bach-concerten op de Oudekerkstoren (o.a. wo en do 14u), Zuidertoren (o.a. do 12u en za 19u) en Westertoren (vr 13u). En vanaf de Munttoren klinken o.a. op vrijdag 16u de Goldbergvariaties, en zaterdagavond 5/8 om 20.30u een afsluitend zomeravond Bach-concert. Dinsdag al zijn over de hele dag verspreid dezelfde Amsterdamse carillons te horen, ook die van het Koninklijk Paleis.

Vanaf dinsdag is in Madurodam de expositie 'Israël in miniatuur' te zien, met veertig maquettes van bijvoorbeeld de Klaagmuur, de Basiliek van de Annunciatie uit Nazareth en het Romeinse Theater in Caesarea, net als Madurodam op schaal 1:25. De expositie 'Shalom Madurodam, Israël in miniatuur' is te zien tot en met 31oktober. De maquettes maken deel uit van het volgend jaar te openen Park Mini Israël in Latrun.

Bij de ANWB is de zomer/najaar-editie van de Fietsvakantiekrant 2000 verschenen, met lekker rustige, meerdaagse standplaats-arrangementen. Ook een aantal rondtrek-arrangementen met (apart te betalen) bagagevervoer is opgenomen. Ook te vinden op www.anwb.nl/reisbureau.

Op de Ginkelse heide bij Ede rijden woensdag tien huifkarren. Ze komen onder andere langs het uit de Eerste Wereldoorlog stammende vluchtelingenkamp, waar nu een Belgenmonument staat, of langs de schaapskudde, en het natuurgebied van de Kreelse. De eerste huifkarren, met gids aan boord, vertrekken om 10 uur, de laatste om 16 uur. Reserveren is noodzakelijk: bij de VVV Ede, 0318-614444.

De 'Tuin van Nederland' wordt 'Speeltuin van Nederland': Overijssel heeft van alles voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar bij elkaar gezocht en op een grote Kinderkaart gezet. Met een paar pionnen en een dobbelsteen erbij kun je van de kaart ook het Groot Overijssels Ontdekkingsspel maken. Voor fl3,95 is-ie te koop bij de Overijsselse VVV's.

Kijk verder op www.kidscluboverijssel.nl.

Op het Ovale Stuiterplein in Noordeloos wordt vrijdag het jaarlijkse Kampioenschap Kuiltjeknikkeren georganiseerd. Iedereen boven 14 jaar mag (tegen betaling van fl5,-) met twee knikkers een poging doen. Aanmelden: 0183-581562. Kleine knikkeraars van onder 14 jaar kunnen zich donderdag 10augustus om 14 uur voor het kinderkampioenschap melden.

Het Natuurmuseum Nijmegen heeft zijn benedenverdieping verbouwd tot informatiepunt Gelderse Poort. De eerste expositie hier heeft als naam: Vogelparadijs Gelderse Poort. Bovendien zijn er (bekroonde) natuurfoto's van Edwin Giesbers over dit gebied te zien. Adres: Gerard Noodtstraat 121. Open ma-vr 10-17, zo 13-17 u; fl4,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden