Kampioen op tank vol overtuiging

Indrukwekkende krachtsexplosie bezorgt veldrijder Mathieu van der Poel meteen de wereldtitel bij de profs

Plannen om Mathieu van der Poel te neutraliseren, waren er niet. Een groter compliment kon het Belgische kamp de Nederlander eigenlijk niet maken na diens exercitie in het vileine laagje blubber bovenop de harde bevroren ondergrond in Tabor. Het 'gevaar' Van der Poel viel gewoon niet te beteugelen, erkende zijn Vlaamse rivaal Wout van Aert, nummer twee op het WK gisteren in Tsjechië.

Van der Poel hoorde het bijna onbewogen aan. Je zou het als Hollandse arrogantie kunnen uitleggen, maar daarmee zou je voorbijgegaan aan de opmerkelijke grote dosis zelfverzekerdheid van de pas twintigjarige.

Een treffend voorbeeld waren de planken op het parcours. De meeste renners namen de hindernissen te voet. Wel zo veilig, met een gladde ondergrond die praktisch van beton leek. Zo niet Van der Poel. Zelfs na twee mislukte pogingen waarbij zijn wielen bleven steken, stuwde hij zijn fiets met een zet opnieuw over de planken. "Ik dacht na die twee missers dat het goed voor mijn vertrouwen zou zijn als ik het zou blijven proberen", zei hij met een ijzeren gelaat.

Het overwegend Belgische publiek werd er stil van. Niet zozeer van zijn circuskunsten, maar meer van zijn krachtsexplosie, die weinig speelruimte liet voor de rest van het deelnemersveld. Hij had ook niet omgekeken, bekende Van der Poel die met zijn twintig jaar en dertien dagen de jongste wereldkampioen in deze discipline is. Erik De Vlaeminck was in 1966 welgeteld 20 jaar en 341 dagen.

Als 'ze' toch dichterbij waren gekropen, dan had Van der Poel zijn draaiboek klaar: wachten tot de laatste ronde om op de stukken omhoog toe te slaan, vertelde hij. "Ik maak nooit tactische plannen vooraf. Dit borrelde naar boven tijdens de race."

Ook dit kan je moeilijk als arrogantie bestempelen, vond hij. Zo deed de jongste zoon van Adrie van de Poel het bij de junioren, bij de beloften en nu dus ook bij de professionals.

Meeslepend werd de wedstrijd in Tabor nooit. Dat was mede te wijten aan de kettingpech van Van Aert. Maar vooral ook omdat de jonge Van der Poel dankzij zijn indrukwekkende solo vorige week in Hoogerheide, met een 'tank vol overtuiging' zijn rondjes reed.

Zelfvertrouwen is een. Maar het verklaarde nog niet waarom Van der Poel in Tsjechië genadeloos afrekende met de ervaring van Sven Nys of Kevin Pauwels. Zijn antwoord was kort: "Wij maakten bij de beloften een wedstrijd vanaf de eerste minuut meteen hard."

Naast hem tijdens de persconferentie zaten Van Aert (20) en Lars van der Haar (23), goed voor het brons. Het werd meteen duidelijk wie hij met "wij" bedoelde. Jonge honden die lak hebben aan de weg van de geleidelijkheid. Zo deden hun voorgangers het. Maar niet deze lichting, maakte Van der Poel duidelijk. Zijn gelijk waren drie ongeschonden jonge koppies achter de interviewtafel, het jongste podium ooit op een WK.

Was het een putsch van de jeugd, vroeg een journalist. Van der Poel, monter: "Dit is een weerspiegeling van dit seizoen." Het kan volgend jaar net zo goed op revanche van de 'oudjes' uitdraaien, wilde hij zeggen.

Vader Adrie was 36, bijna fietsgepensioneerd, toen hij in 1996 ten lange leste wereldkampioen in het veld werd. "Ik was niet van plan om net als ons pa er een hele carrière over te doen", lachte zijn zoon. Senior was gisteren druk met de modder op de fietsen van Mathieu en zijn andere zoon David. Ver weg van de publiciteit. Die kwam zijn jongste zoon toe.

Een koele gast. Dat beeld cultiveert Mathieu met liefde. Hij bleef, een traantje op de finishstreep daargelaten, rustig en beheerst in het Tsjechische feestgedruis. Voor hem geen feestje. Beroepsernst, daar draait het om. En een bord pasta met tomatensaus een paar uur voor de wedstrijd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden