Kampioen Neptunus nog altijd boos

Van onze honkbalmedewerker HAARLEM - Met een bij honkbal zelden vertoonde 1-0 uitslag en slechts acht honkslagen over het hele duel eindigde zaterdag de vierde wedstrijd tussen Neptunus en Kinheim. Neptunus won. Daardoor werd de stand in de Holland Series 3-1 en vierden de Rotterdammers het kampioensfeest.

De landstitel komt de Rotterdammers het meest toe. In de reguliere competitie wonnen zij drie van de vijf duels tegen Kinheim, wat de (gedeelde) eerste plaats opleverde. Ook won Neptunus de Supercup in een drieluik met Kinheim en bracht de ploeg in de Europa Cup de Haarlemmers een nederlaag toe. Van de dertien wedstrijden die beide ploegen dit seizoen uitvochten, won Neptunus er negen. Opmerkelijk is dat zeven daarvan in Haarlem werden gespeeld.

In thuiswedstrijden stelde Neptunus zijn publiek nogal eens teleur. Van de twintig verliespunten in de competitie incasseerde de ploeg er zestien aan de Abraham van Stolkweg. Ook van Kinheim werden de thuisduels verloren, maar in Haarlem werd alles gewonnen. Dat patroon doorbrak Neptunus in de eerste wedstrijd van de Holland Series. Daarmee nam het een 1-0 voorsprong die het niet meer weggaf. Vorige week in Haarlem werd het 2-0, in Rotterdam 2-1, maar zaterdag was het Pim Mulierstadion in Haarlem weer plaats van handeling en daar voelt Neptunus zich thuis.

Kinheim-Neptunus was een boeiend pitchersduel tussen Eelco Jansen van de thuisploeg en Rob Cordemans voor Neptunus. Beide werpers kregen maar vier honkslagen tegen. Jansen gooide slechts een keer vier wijd, Cordemans driemaal. In de hele wedstrijd maakte het veld maar één fout: een doorgeschoten bal van Neptuniaan Bob van Aalen, die zijn fout later zou goed maken. Door de sterke verdedigingen bereikte pas in de vijfde inning een speler (Canedo van Kinheim) voor het eerst het tweede honk. Het derde bleef er werkeloos bij liggen; alleen Adonis Kemp snelde er voorbij toen hij het enige punt scoorde. Dat gebeurde pas in de achtste inning. Kemp had na een opofferingsslag van Marcel Kruyt het tweede honk bereikt, toen Van Aalen uithaalde en de bal laag in het linksveld sloeg. Met een elegante jump sprong Kemp over de bal en hij kon doorlopen naar de thuisplaat.

Instructies

De 1-0 voorsprong stond als een huis. De kansen die Kinheim nog kreeg, werden klungelig om zeep geholpen, mede door dubieuze instructies van coach Arnold. In de gelijkmakende achtste slagbeurt leek Cordemans te wankelen op de Rotterdamse heuvel. Hij moest Giel ten Bosch na vier wijd een vrije loop naar het eerste honk toestaan. Arnold besloot op dat moment niet slagman Toine Jager, goed in stootslagen, maar Robert John (“Ik ben hier één van de minste in stootslagen“) aan slag te sturen met de opdracht . . . zich met een stootslag op te offeren. Dat liep dus faliekant mis. Ten Bosch sneuvelde vervolgens bij een poging het tweede honk te stelen. In de laatste inning liet Canedo het piepkleine kansje lopen (Nanne stond op het eerste honk, na wederom vier wijd van Cordemans) dat Kinheim nog had door zich simpel uit te laten vangen. Het was de laatste klap van de wedstrijd. Neptunus kon feestvieren.

Dat gebeurde vooral op de Rotterdamse heuvel waar winnend werper Cordemans bedolven werd onder zijn ploeggenoten. Zijn prestatie was er dan ook naar. Cordemans werd pas dit seizoen als startende werper aangewezen, mede omdat de Rotterdamse pitcherstaf onthand zat door de blessure van Geoffry Kohl. Met de pas 20-jarige CIOS-student werd door pitcher-coach Brauckmiller heel voorzichtig omgesprongen, maar de groei naar een van de beste werpers van Nederland was al snel een feit.

Tegen het eind van de wedstrijd leek het erop of Cordemans het moeilijk kreeg, maar overleg op de heuvel met coach Collins en catcher Balentina was voldoende. “Het is geen moment bij me opgekomen dat ik eraf moest”, zei Cordemans stoer. “Het was inderdaad even moeilijk, maar door goed veldspel kwamen we eruit. De druk nam wel wat toe, maar daar houd ik wel van; ik ga me dan alleen maar rustiger voelen.” Volgens Cordemans is de kracht van Neptunus “dat we de punten slaan als het moet.” De aanwijzing dat hij als werper zou starten had hem op de donderdagtraining aangenaam verrast. “Harry Koster is onze eerste man, maar ik was er blij mee. Ik heb het dit jaar aardig waargemaakt, ik heb geen dip gekend en vooral op het eind ging het erg goed.”

Cordemans staat pas aan het begin van een veelbelovende carrière, voor Kinheim-catcher Gerlach Halderman was de wedstrijd tegen Neptunus zijn laatste. Het zoet van een kampioenschap zat er dus niet in voor de man die 68 interlands speelde en meer dan zeshonderd maal voor Kinheim uitkwam. Evenmin kon Kinheim het zestigjarig bestaan met een titel bekronen.

Gewoonte

Want die was voor Neptunus dat voor de derde maal in een oneven jaar (1991, 1993) kampioen werd. “Dat moet geen gewoonte worden,” bromde bestuurslid Jan van der Sande. “Wat mij betreft gewoon volgend jaar weer.” Neptunus moet voor die tijd nog enkele zaken regelen. Er moet een nieuwe sponsor komen nu Levi's er een punt achter zet. Met de coachstaf wordt deze week onderhandeld over continuering. En aan de nog steeds voortdurende animositeit tussen de club en de honkbalbond moet een einde komen. Neptunus is nog altijd nijdig omdat de gestaakte wedstrijd tegen ADO voor de ploeg door de bond verloren werd verklaard.

“Dat kostte ons bijna de eerste plaats en dan had het allemaal heel anders kunnen lopen”, aldus Van der Sande. “Het doet ons nog altijd pijn en die pijn zit diep, heel diep. Voor ons gaat het om gestolen punten. Gelukkig hebben we inmiddels afgesproken dat we de affaire binnenkort uitpraten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden