Kamperen gaat nooit verloren

De tent- en caravandichtheid is nergens in Europa zo groot als hier. Pakketreizen naar Turkije rukken op, maar jaarlijks gaan er nog vijf miljoen mensen kamperen, zegt Kees van der Most van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Zijn verklaring: „De vrijheid om te gaan en staan waar je wil en het is relatief goedkoop.”

Voor 700.000 Nederlanders in de regio zuid begint vandaag de zomervakantie. Eenvoudig kamperen dicht bij huis blijft geliefd. Maar iets meer luxe kan ook. Jaarlijks wordt zo’n drie miljard euro uitgegeven aan tenten, caravans (met vaatwassers en wasmachines) en accessoires. Bertine Bargeman, universitair docent vrijetijdswetenschappen in Tilburg: „Nederlanders houden van routine. We zijn niet avontuurlijk, gaan vaak terug naar de vertrouwde camping in Nederland of Frankrijk, met ons eigen meegenomen eten.”

De overheid bemoeide zich in de jaren vijftig met het kampeergedrag, blijkt uit een voorlichtingsfilm over het in 1950 aangelegde recreatiegebied de Brielse Meer in Zuid-Holland. Kamperen werd zo populair dat men vreesde voor bandeloosheid in de vrije natuur. De ANWB gaf cursussen om te leren hoe je te gedragen op een camping. In het Openluchtmuseum in Arnhem kunnen kinderen dat vanaf vandaag meemaken: koffie voor de nieuwe buren klaarzetten en de was niet vóór de tent ophangen.

Ook allochtonen zijn met het kampeervirus besmet, blijkt uit onderzoek van MCA Communicatie uit 2005. Negen procent van de Turken, tien procent van de Marokkanen en twaalf procent van de Surinamers zegt wel eens te kamperen. Al vatten zij kamperen breed op: picknicken of een tochtje maken valt er voor hen ook onder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden