KAMPEN.

KAMPEN

De gereformeerde theologische universiteit in Kampen heeft gisteren afscheid genomen van haar manager W. C. Veenendaal, die met vut gaat. Hij begon in 1966 als administrateur van wat toen zelfs in de ogen van sommige gereformeerden een onaanzienlijke hogeschool met enige tientallen studenten en enkele hoogleraren was. Mede onder zijn leiding en zorg - zegt rector A. J. Jelsma - groeide 'Kampen' uit tot een wetenschappelijke onderneming met zo'n 300 studenten en een staf van ongeveer 30 docenten. Een ontwikkeling Van schooltje tot bedrijf, zoals de titel luidt van het met honderden bijdragen gevulde vriendenboek dat Veenendaal gisteren werd aangeboden. Tot ver buiten Kampen geldt hij als een autoriteit op het gebied van de regelgeving voor het theologisch onderwijs. Naam maakte Veenendaal ook met zijn inspanningen - door de gemeente bekroond met een erepenning - om Kampen te promoveren tot vestigingsplaats van diverse academies en er zo een echte studentenstad van te maken. ANDERE TAAL

Buitenlanders die geen Duits spreken, kunnen binnenkort in Gottingen de preek van de baptisten-voorganger volgen: een kleine ruimte naast de kerk is tot studio verbouwd en een van de gemeenteleden, de ondernemer Fred-Roderich Pohl, gaat simultaan in het Engels vertalen. Zijn vertaling wordt draadloos, via een infrarood-zender, naar de koptelefoon van luisteraars gestuurd. Afnemers, naar verwachting een stuk of twintig per dienst, zijn Engelse en Amerikaanse studenten in Gottingen, asielzoekers uit Afrika en Azie en vooral ook zakenlieden uit Japan.

FRANSE BISSCHOPPEN

De r.-k. bisschoppen in Frankrijk verwerpen in een verklaring naar aanleiding van de komende regionale verkiezingen de "gevaarlijke ideologie van het nationalisme" . Veel te vaak wordt het immigratie- en vluchtelingenvraagstuk aangegrepen voor "afschuwelijke verkiezingsbeloften" , menen zij. Het gebruik door politici van termen als 'de dreigende ondergang van de Franse natie' en een 'invasie' van vreemdelingen is bij hen slecht gevallen. De bisschoppen gaan ervan uit dat de immigratie van mensen uit Oost-Europa en Noord-Afrika blijft voortduren, gezien de dictatoriale regimes en de slechte leefomstandigheden in vele landen. Zij erkennen dat kanalisering van de stroom immigranten noodzakelijk is, maar daarbij moet het respect voor de menselijke persoon en het recht voorop staan. Volgens de bisschoppen zijn sommige maatregelen van de overheid hiermee in strijd. Niet het samenleven van Fransen en immigranten is het hoofdprobleem, maar het feit dat de immigranten van het economische en sociale leven zijn uitgesloten.

GEBEDSMARS

Evangelische christenen houden begin mei een 'gebedsmars' die moet bijdragen aan de verwerking van het oorlogsverleden. De mars begint bij het oorlogsmonument op de Dam in Amsterdam en loopt via de Grebbeberg en Vught naar de internationale oorlogsbegraafplaats in Margraten. "De pijn en de woede van de oorlog zijn nog altijd niet vergeten" , weten Pieter Bos en Cees Vork van de organiserende 'Jeugd met een Opdracht'. Het is belangrijk dat "wat in het verleden gebeurd is, werkelijk vergeven wordt, zodat de last ervan niet telkens nieuwe generaties blijft achtervolgen."

Om dit effect te bereiken zullen ook Duitse jongeren meelopen in de mars, die op 28 april begint en op 4 mei eindigt. Op bevrijdingsdag (5 mei) is er in Maastricht een 'gebedsconcert'. Dat zal tevens worden bijgewoond door de deelnemers (Engelse en Duitse gebedsgroepen) van een internationale mars van Londen naar Berlijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden