Crisisopvang

Kampen huisvest asielzoekers uit opvang Genemuiden in hotel

null Beeld
ANP

Kampen gaat de 84 asielzoekers die nu in de crisisnoodopvang op een schip in Genemuiden (Overijssel) verblijven opvangen in een hotel. Een aantal bewoners van het schip ging vorige week in hongerstaking, omdat het naar hun mening te lang duurde voor ze contact kregen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND, die over de asielaanvragen gaat.

De hongerstaking is beëindigd nadat de veiligheidsregio IJsselland regelde dat de IND komende vrijdag met de vluchtelingen komt praten.

Het schip in de Industriehaven in Genemuiden is maar tot 1 maart beschikbaar. Daarom verhuist de groep naar een hotel in Kampen. Dat hotel is in elk geval tot eind juni beschikbaar voor crisisnoodopvang volgens de gemeente Kampen. De gemeente regelt dat kinderen van asielzoekers die al in Zwolle onderwijs kregen gewoon naar dezelfde school kunnen blijven gaan. Ook wordt er vervoer tussen het hotel en winkels georganiseerd.

Het bezoek van de IND vrijdag betekent niet dat alle asielzoekers meteen in de procedure gaan, aldus de veiligheidsregio. De dienst komt nog eens uitleggen hoe de asielprocedure in elkaar zit. De groep asielzoekers zat voor de crisisnoodopvang op het schip in Genemuiden ook al op een locatie in Zwolle.

Lees ook:

Nieuwe opvangcrisis lijkt onvermijdelijk

Het kabinet had de wintermaanden willen benutten om de acute crisis in de asielopvang op te lossen. Maar woensdag werd duidelijk dat die groter is dan ooit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden