Kampementen

Er zijn in Nederland nogal wat mensen en groepen die er op zitten te wachten door uitlatingen van anderen gekwetst te worden. U kunt misschien begrijpen hoe diep gegriefd ik als anglofiel was, toen Lubbers de term kampementen gebruikte voor een nieuw te stichten instelling die wij vroeger een tuchtschool noemden; vroeger, toen wij nog niet alle narigheid in eufemismen hadden verzopen.

THEO JOEKES

Nou, ik vind als gediplomeerd anglofiel dat de minister-president zich daar in de polder lelijk heeft laten kennen. Kampementen is een term die hem vooral tegenover anglofielen moet vervullen van diepe schaamte. Kampen zijn camps en het zijn de Engelsen geweest die ongeveer een eeuw geleden de concentratiekampen hebben uitgevonden om de vrouwen en kinderen van de Zuidafrikaanse boeren in op te sluiten.

Ik steek de draak niet met afschuwelijke herinneringen aan de oorlog. Ik stel alleen de schandalige woord-associatie aan de kaak van mensen die beweren in de keuze van het begrip kampement door de ministerpresident iets te horen doorklinken van Duits concentratiekamp. En langs die weg - smear tactics noemt men dat in de Verenigde Staten - wordt dan bijna onderhuids gesuggereerd dat het in die instellingen toch wel niet bij gedisciplineerd werken zal blijven. Of dat althans de mentaliteit van het nazisme de drijfveer vormt.

Toen Lubbers die schandalige reacties merkte, leek het hem kennelijk verstandig een andere term te kiezen. Rijkswerkinrichting. Eerlijk gezegd zou ik mij als zestienjarige boef bij het horen van dat woord meer rot schrikken dan bij kampement. Aangezien dat juist de bedoeling is, zal over het woord werkinrichting ook wel verschil van mening ontstaan. In ieder geval heeft Lubbers door de wijze van presentatie de discussie gestimuleerd.

Dit stuk gaat niet over het onderwerp zelf. Over de uitvoerbaarheid en bruikbaarheid van strafscholen onder leiding van overtollige onderofficieren kan ik niet oordelen. Het lijkt mij duidelijk dat op zijn minst een wijziging van de Wet Gevangeniswezen nodig zal zijn. Hoe de regio Twente van de politie dan nu al met het aanbevolen systeem kan werken, is mij niet duidelijk.

In de afgelopen week zijn er in de omroep veel reacties losgekomen. Twee daarvan kunnen in onderling verband als situatieschets dienen.

'Borrelpraat', roept een vertegenwoordiger van de Coornhert Liga, een bekende linkse particuliere instantie die veel voor de hulpverlening aan delinquenten en slachtoffers heeft gedaan. Maar het gaat nu over het terugdringen van de misdaad. Ik heb natuurlijk als liberaal zoveel beschuldigingen van borrelpraat naar mijn hoofd gekregen, dat ik die uitdrukking herken als een gebrek aan argumentatie van de tegenstander.

Maar ook een meneer Beerenhout, adviseur van de Amsterdamse politie, die in het kamp De Kans misdadige jongetjes via discipline en hard werk met opvallend succes terug voert naar de maatschappij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden