Kampeerweekend voor wereldfietsers

Volgend weekend, 17 en 18 september, organiseert de organisatie de Wereldfietser een kampeerweekend op camping De Woensberg in Blaricum. Daar kunnen wereldfietsers en aspirant-wereldfietsers ervaringen uitwisselen, dialezingen volgen, in reisverslagen en fotoalbums bladeren en fietsen bekijken. Kosten Fl. 25,- p.p. Voor opgave en informatie: De Wereldfietser, Bavelselaan 222, 4834 TG Breda, tel. 076-652016, fax 076-651591.

BIJDRAGEN HENRIETTE BONARIUS EN HARO HIELKEMA

Nacht tegen de Jacht

Op maandag 12 september organiseert de Dierenbescherming in Diligentia in Den Haag de Nacht tegen de Jacht. 'Aan de vooravond van een nieuw jachtseizoen waarin 2.500.000 weerloze dieren het loodje zullen leggen voor het plezier van een handjevol jagers', aldus de organisatoren. Optredens van onder anderen Hans Dorrestijn, Ivo de Wijs, Lowes Luca, Marijke Boon, The Amazing Stroopwafels en tekeningen van onder meer Hein de Korte, Len Munnik 'en vele anderen die de jagers de waarheid zullen vertellen. In een humoristische context, omdat niets zo dodelijk is voor jagers als een gulle lach'. Aanvang 22 uur, einde 1 uur. Toegang Fl. 37,50.

3 miljoen dahlia's

Het zuiden viert zijn bevrijding. Op 17 september is het vijftig jaar geleden dat Valkenswaard bevrijd werd. Vandaar dat het Valkenswaardse Bloemencorso dit jaar een thema heeft: 'Verhalen van vrijheid'. Zondag 11 september om 2 uur beginnen de 15 praalwagens, waarop uitsluitend dahlia's zijn verwerkt, te rijden, door de straten en over de Grote Markt. Wie het zien wil moet betalen. Acht gulden voor een staanplaats langs het parcours (kinderen Fl. 3,-). tribuneplaatsen kosten Fl. 7,50 extra. Op maandag zijn de praalwagens nog te bezichtigen op de Grote Markt.

Poolreizen

De Stichting Plancius organiseert zaterdag 17 september in de Koningszaal van Artis (Plantage Middenlaan) in Amsterdam van 12 tot 16 uur een informatiemiddag over reizen met een expeditieschip naar het Antarctisch schiereiland, het Russisch Poolgebied (in het bijzonder de Witte Zee) en moeilijke eilanden in de Stille Zuidzee. Er worden lezingen gehouden en dia's vertoond. Voor meer informatie tel. 020-6838211.

Overzichtskaart wandelroutes

Bij de Stichting Lange-Afstand-Wandelpaden verscheen onlangs een nieuwe overzichtskaart met alle LAW's in Nederland. Er bestaan nu dertig paden met een totale lengte van ongeveer 4500 km. Aan de hand van de overzichtskaart is globaal duidelijk waar ze lopen en waar ze op elkaar aansluiten. Ook de verbinding met buitenlandse routes is op de kaart af te lezen. Bovendien zijn de ruim 40 wandeltochten aangegeven die in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen zijn uitgezet. De overzichtskaart is niet te gebruiken om op te lopen; daarvoor moet de gids die van ieder pad is verschenen, worden aangeschaft. Informatie daarover staat wel op de overzichtskaart. Tenslotte bevat de kaart gegevens over het gebruik van lange-afstand-wandelpaden, over gidsen en kaartmateriaal en over nuttige adressen. De kaart kost Fl.4,95 en is verkrijgbaar bij VVV- en ANWB-kantoren, in de gespecialiseerde boekhandel en bij de Stichting LAW, tel. 033-653660.

Wandelen in de voetsporen van Jac. Gazenbeek

Honderd jaar geleden werd in Ede Jac. Gazenbeek geboren - onderwijzer, dichter, journalist. Als eerbetoon aan deze 'Jac. P. Thijsse van de Veluwe' is in 1991 een naar hem genoemde stichting opgericht die 1994 tot Gazenbeek-jaar heeft uitgeroepen. Een van de activiteiten is een wandelweekend op 16 en 17 september over de Jac. Gazenbeekweg, een wandelroute van 65 km tussen Arnhem en Harderwijk. De tocht loopt dwars over de Veluwe en geeft een goede impressie van natuur, cultuur en historie van het gebied. Dat waren ook de thema's waarover Jac. Gazenbeek zoveel schreef. Naast zijn werk als journalist en hoofdredacteur van de Edese Courant (nu het Gelders Dagblad) was Gazenbeek een fervent strijder voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Hij schreef boeken, tal van publikaties en honderden artikelen, waarin hij voortdurend wees op de unieke en waardevolle aspecten van de Veluwe. Ook zette hij zich persoonlijk in voor het behoud van waardevolle landschapselementen. Voor zijn reisboek 'Uit in Gelderland' kreeg Gazenbeek in 1962 de ANWB-prijs. In Lunteren, waar hij in 1975 overleed, werden een straat en een school naar hem genoemd.

Voor de wandeling is het de bedoeling dat er een deel op zaterdag gelopen wordt en een deel op zondag of later. Doorgewinterde wandelaars kunnen zaterdag 17 september starten tussen half 9 en half 10 bij NS-station Arnhem. Aan de hand van de daar verstrekte route kunnen wandelaars 45,8 km lopen naar hotel Overbosch in Garderen waar een feestavond wordt gehouden. Men kan ook bij NS-station Harderwijk van start gaan (tussen 9 en 11 uur) en 19,8 km naar Garderen lopen. Voor aanmelding en informatie is de stichting Jac. Gazenbeek bereikbaar op tel. 03420-16179.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden