Kamp wil geen invloed Brussel op pensioenen

Aangepaste richtlijn zou fondsen miljarden kosten

Er is reden tot zorg over Brusselse bemoeienis met de Nederlandse pensioenen. Minister Kamp stuurde na de laatste ministerraad voor de val van het kabinet een brief naar de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat Nederland eraan twijfelt of Brussel wel meer invloed moet krijgen om de 'algemene pensioenvoorziening in Europa te verbeteren'. De Europese Commissie heeft daarvoor plannen gepresenteerd in een zogenoemd witboek.

Het Nederlandse pensioenstelsel wordt alom gezien als een van de sterkste van Europa. Veel van de plannen van de Europese Commissie, zoals een gelijke pensioenleeftijd voor mannen en vrouwen, hoeven hier dan ook niet meer worden ingevoerd. Nederland is al bezig is met het verhogen van de pensioenleeftijd, en wij kennen een sterk aanvullend pensioenstelsel terwijl gepensioneerden in veel andere Europese landen vooral afhankelijk zijn van het staatspensioen (zeg maar: AOW). Dat is allemaal zoals Brussel het graag ziet.

De voornaamste zorg van het kabinet zit hem in de Pensioenrichtlijn die de regels voor pensioenfondsen over één kam scheert met pensioenverzekeraars. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de fondsen extra buffers moeten aanhouden om dezelfde garanties te kunnen bieden als verzekeraars. Pensioenfondsen moeten nu 97,5 procent van de ingelegde premies garanderen, verzekeraars 99,5 procent. Die extra 2 procent kost miljarden, en leidt er waarschijnlijk toe dat uitkeringen moeten worden gekort, of premies moeten stijgen. "Een dergelijke kostenstijging is voor Nederland onacceptabel", schrijft minister Kamp.

Het is het kabinet niet geheel duidelijk waarom Europa wil ingrijpen in de markt voor pensioenfondsen en verzekeraars. Om het voor Europeanen makkelijker te maken pensioenen mee te verhuizen van het ene naar het andere land? Om pensioenverzekeraars en fondsen ook over de grens hun diensten te laten aanbieden? Kamp ziet de noodzaak niet zo. "Het grensoverschrijdend belang van pensioenstelsels is, gezien de verwevenheid met de nationale arbeidsmarkten, te verwaarlozen. Er dienen zeer dringende redenen te worden aangevoerd wil Europees ingrijpen hier gerechtvaardigd zijn."

De Pensioenrichtlijn moet worden aangepast om buffereisen op pensioenfondsen toe te passen. De Europese Commissie zal op haar vroegst begin 2013 met een voorstel voor een aangepaste richtlijn komen. De Tweede Kamer heeft Pieter Omtzigt intussen benoemd om andere lidstaten te bewerken tegen deze aanpassing te stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden