Kamp wil dat Nam schade na beving sneller afhandelt

(TROUW)

Minister Henk Kamp (economische zaken) vindt dat schadeclaims na aardbevingen in Groningen sneller moeten worden afgewikkeld. Dat zei hij gisteren in de Tweede Kamer, die met hem wilde debatteren nadat vorige week een beving bij Ten Boer, van 2,8 op de schaal van Richter, tot in het centrum van de stad Groningen voelbaar was.

De minister wil binnen een maand van de Nam weten welke effecten de gaswinning heeft op de stad. Later dit jaar neemt hij een nieuw besluit over de gaswinning. Een deel van de oppositie eist dat die wordt teruggeschroefd om verdere bevingen te voorkomen.

Kamp neemt een voorstel van de VVD over om adviezen van de onafhankelijke Tijdelijke Commissie Bodembeweging (TCBB) bindend te verklaren als gedupeerden het niet met de Nam eens kunnen worden over de schadeafhandeling. De hele Kamer vindt dat die afhandeling vlugger en beter moet. De PvdA wil dat de Nam schade binnen drie maanden verhelpt.

In Groningen nam de afgelopen maanden de wrevel toe over de stroperigheid bij de Nam. De woede liep op toen Kamp de beving van vorige week 'a fact of life' noemde. Gisteren zei hij 'op geen enkele manier de zaak te hebben willen relativeren'. De Vereniging Eigen Huis heeft in twee weken tijd bijna tweehonderd persoonlijke verhalen over bureaucratie, traagheid en uitzichtloosheid opgetekend.

De dialoogtafel, waaraan alle betrokken partijen praten over de verdeling van 1,2 miljard euro compensatiegeld, besloot woensdag onafhankelijke experts een onderzoek te laten doen naar waardedaling van huizen in het gebied, nadat Kamp had gezegd dat de prijzen nauwelijks zijn gedaald.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden