Kamp Westerbork koopt originele treinwagons

Een goederenwagon uit 1913 aangekocht door Herinneringscentrum Kamp Westerbork komt aan bij het defensiecomplex. Beeld anp
Een goederenwagon uit 1913 aangekocht door Herinneringscentrum Kamp Westerbork komt aan bij het defensiecomplex.Beeld anp

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft in Duitsland vijf originele goederenwagons aangekocht die de nazi's hebben gebruikt tijdens de oorlog. De wagons worden gerestaureerd en staan vanaf april 2015 bij de zogeheten Rampe, de plek in het voormalige doorgangskamp waar de treinen vertrokken naar het oosten.

redactie

Het is niet meer te achterhalen of de wagons zijn ingezet voor de deportaties van Joden, zei directeur Dirk Mulder van het herinneringscentrum vandaag bij aankomst van het eerste exemplaar bij het militair depot in Coevorden. Daar wordt de restauratie uitgevoerd.

Wel is na onderzoek door een expert vast komen te staan dat de treinstellen voor 1945 zijn gebouwd. Dat ze zijn ingezet voor deportaties is waarschijnlijk, maar het kan ook zijn dat de Duitsers ze hebben gebruikt voor transport van materieel, militairen of gevangenen.

Kamp in de oorlogsjaren

Het herinneringscentrum wil met de wagons zichtbaarder maken hoe het kamp er in de oorlogsjaren uitzag. Tot voor kort was er vrijwel niets meer te zien van het kamp dat door de nazi's werd gebruikt om ruim 100 duizend Nederlandse Joden, Roma en Sinti weg te voeren naar de vernietigingskampen in Oost-Europa. Eerder dit jaar werd al een deel van een originele woonbarak teruggeplaatst. Ook wordt de houten woning van de kampcommandant bij de ingang van het terrein voorzien van een glazen overkapping om die voor de toekomst te behouden.

Op 12 april 2015 is het 70 jaar geleden dat het 'Durchgangslager' bij Westerbork door Canadese troepen werd bevrijd. Jaarlijks bezoeken ongeveer 300 duizend mensen het kampterrein.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden