Kamp vermijdt de echt baanbrekende besluiten

co2 | analyse | Het kabinet zegt het Klimaatakkoord te omarmen maar dat blijkt niet uit de nieuwe Energieagenda.

Vraag VVD-minister van economische zaken Henk Kamp hoe Nederlanders in 2050 leven en hij zal vertellen over een aardgasvrije samenleving. We verplaatsen ons in zelfsturende auto's, die elektrisch rijden of anders op waterstof. Luchtverkeer is schoon. We koken allemaal elektrisch en verwarmen onze huizen met water dat diep uit de grond komt. De Noordzee staat vol met windmolens en zonneparken.

Dit beeld rijst op uit de nieuwe Energieagenda van het kabinet. Nederland heeft al een energieakkoord dat afloopt in 2023. Het nieuwe rapport, gisteren door Kamp gepresenteerd, schetst hoe de samenleving in 2050 CO2-arm kan zijn.

Nederland moet haast maken met die duurzame energierevolutie. Het is vijf voor twaalf, constateerden de 195 landen die een jaar geleden in Parijs het luid bejubelde Klimaatakkoord sloten. Hoofddoel: opwarming van de aarde deze eeuw beperken tot maximaal 2 graden Celsius en liefst 1,5 graad.

Het kabinet heeft het klimaatakkoord omarmd. Maar echt zichtbaar wordt dat niet in de nieuwe energieagenda. Drastische, en volgens de Tweede Kamer noodzakelijke besluiten blijven vooralsnog achterwege.

Kamp schrijft in zijn rapport dat het tot 2050 duurt voordat alle huishoudens van het gas af zijn. Om te beginnen krijgen nieuwbouwhuizen geen gasaansluiting meer. Daarna volgt de ombouw van oude wijken. Dat kost tijd, zegt Kamp. Hij negeert hiermee een oproep van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), een adviseur van het kabinet. De Rli bepleit 'de gebouwde omgeving voor 2035 energieneutraal' te maken. 'Dit is een grote opgave en een trendbreuk, maar het kan.'

Het kabinet gaat wel uit van een schoon wagenpark in 2035. Althans, vanaf dat jaar moeten alle 'nieuw verkochte auto's in staat zijn om emissieloos te rijden'. Eerder dit jaar riep een Kamermeerderheid minister Kamp op ervoor te zorgen dat al vanaf 2025 geen benzine- en dieselauto's meer worden verkocht. Kamp keerde zich destijds al tegen deze wens van de Kamer, een standpunt dat hij met dit nieuwe rapport bevestigt.

De energieagenda laat een belangrijk onderwerp ongemoeid: de toekomst van de resterende kolencentrales. Wanneer ze dichtgaan, blijft voorlopig onduidelijk. Kamp laat wel doorschemeren dat na sluiting van de centrales 'de benodigde elektriciteit mogelijk geïmporteerd wordt en dan afkomstig kan zijn van minder efficiënte conventionele centrales'. Oftewel, het alternatief zou het nog vervuilendere Duitse bruinkool kunnen zijn.

Voor de PvdA-fractie is de energieagenda aanleiding om Kamp weg te zetten als 'minister van fossiele zaken'. Kamerlid Jan Vos, duidelijk al in de campagnestand, wijst VVD'er Kamp op de wens van de Kamer de kolencentrales snel te sluiten en het wagenpark al in 2025 te vergroenen. "De minister regeert als een zonnekoning", zegt Vos.

Kamp is onvermurwbaar. Als PvdA en andere partijen het kabinet tot meer snelheid willen manen, moeten ze wachten tot de formatie na de verkiezingen.

Verdieping 10

Straks geen gas meer thuis. Wat dan?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden