Update

Kamp: overeenstemming over pensioenen

Henk Kamp. Beeld ANP
Henk Kamp.Beeld ANP

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft vandaag na toezeggingen aan de vakbeweging overeenstemming bereikt met de vakcentrales en met de werkgevers over de pensioenen. Dat stuitte direct op verzet van de grootste bonden binnen de vakcentrale FNV.

Bovendien was ook de PvdA als grootste oppositiepartij kritisch over de afspraken. Kamp is bij het pensioenakkoord aangewezen op steun van de oppositie, omdat gedoogpartner PVV het niet steunt.

Dwarsligger
FNV Bondgenoten en Abvakabo, die zich binnen de FNV steeds hebben verzet tegen het pensioenakkoord, wezen de toezeggingen van Kamp direct van de hand. Diezelfde bonden waren de grote dwarsliggers toen een dag eerder de federatieraad van de FNV het niet eens kon worden over het pensioenakkoord.

FNV-voorzitterJongerius had de hoop dat minister Kamp hen vandaag alsnog over de streep zou trekken. De federatieraad van de FNV vergadert maandag opnieuw over het pensioenakkoord.

Bondgenoten en Abvakabo hebben daarin samen geen meerderheid, maar halen dat wel als FNV Bouw zich aan hun zijde schaart. FNV-Bouw vindt de toezeggingen van Kamp een mooie poging mensen met een zwaar beroep te ontzien, maar wil wel eerst berekeningen zien en zal daarna in een extra bondsraad de zaak aan de achterban voorleggen.

Maatregelen
Kamp kwam vanavond met maatregelen om ook mensen met lagere inkomens in staat te stellen extra te sparen voor vervroegd pensioen als straks de AOW-leeftijd stijgt van 65 naar 66 jaar. Eerder wilde het kabinet dat nog onmogelijk maken.

Zo mogen wat Kamp betreft mensen 20.000 euro belastingvrij opzij zetten voor vervroegd uittreden. Daarnaast krijgen lage inkomens meer voordeel van een werkbonus als ze vanaf hun 62e doorwerken. Ze mogen ook die bonus, 8.000 tot 9.000 euro, inzetten om toch op hun 65e te stoppen met werken, nadat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar gaat.

Kamp zet die voorstellen nog in een brief die hij woensdag naar de Tweede Kamer stuurt. Jongerius zei dat Kamp 'substantiële toezeggingen' heeft gedaan, om eraan toe te voegen dat ook zij de brief nog moet bestuderen.

Oppositie
De PvdA vraagt zich af of mensen met zware beroepen straks nog met vroegpensioen kunnen. De ChristenUnie blijft kritisch over de risico's die jongeren kunnen gaan lopen met hun pensioen.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden