Kamp onderzoekt draagvlak cao-afspraken

Minister Kamp arriveert aan het Binnenhof in Den Haag. Beeld anp
Minister Kamp arriveert aan het Binnenhof in Den Haag.Beeld anp

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil meer weten van werkgeversorganisaties en de vakbeweging over de cao-afspraken die zij zelf maken. De Sociaal-Economische Raad (SER), waarin sociale partners en onafhankelijke deskundigen zijn verenigd, wordt gevraagd het draagvlak voor de cao-afspraken tegen het licht te houden.

Ook wil Kamp van centrale werkgevers- en werknemersorganisaties in de Stichting van de Arbeid weten of er makkelijker afgeweken kan worden van algemeen geldende sectorafspraken.

De minister heeft hierover vandaag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Een Kamermeerderheid heeft eind vorig jaar aangegeven te willen bekijken of bedrijven via afspraken met vakbonden makkelijker moeten kunnen afwijken van sector-cao's.

'Te strak keurslijf'
Kamp benadrukt dat hij het een goede zaak vindt dat werkgevers en vakbonden cao-afspraken maken, omdat het zorgt voor arbeidsrust en het mogelijk maakt sociaaleconomische ontwikkelingen te stimuleren. Maar de VVD-bewindsman wil voorkomen dat algemeen verbindend verklaarde cao's voor een sector 'een te strak keurslijf' vormen voor ondernemingen die met hun werknemers andere afspraken willen maken.

De minister wil nu van de Stichting van de Arbeid weten hoe meer maatwerk en flexibiliteit geboden kan worden aan partijen die willen afwijken van een sector-cao. In juni wil hij de voorwaarden hiervoor gaan vaststellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden