Kamp om tafel met werkgevers en vakbonden

Henk Kamp. Beeld ANP
Henk Kamp.Beeld ANP

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft de top van werkgeversorganisaties en de vakbeweging dinsdagmiddag ontvangen op zijn ministerie voor overleg over het pensioenakkoord.

De minister wil de stand van zaken rond het akkoord doornemen, omdat dinsdagmorgen bleek dat de grootste vakcentrale FNV daarover tot op het bot verdeeld blijft.

Voorzitter Bernard Wientjes van ondernemerskoepel VNO-NCW zei voorafgaand aan het overleg dat hij een toelichting verwacht op de situatie die is ontstaan nu de twee grootste FNV-bonden, Bondgenoten en Abvakabo, het pensioenakkoord hebben afgewezen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius had eerder dinsdag na een nachtelijk beraad met haar vakbonden duidelijk gemaakt nog te hopen op toezeggingen van Kamp om haar kritische achterban over de streep te trekken.

CNV-voorman Jaap Smit zei dat niet alleen voor de FNV, maar ook voor zijn achterban, van belang is dat lagere inkomens straks na de verhoging van de AOW-leeftijd nog met vroegpensioen kunnen. Ook wil het CNV, net als de FNV, dat risico's bij het sparen voor aanvullend pensioen eerlijk worden verdeeld.

Een dag eerder werd al bekend dat de VVD-bewindsman ruimte ziet om FNV-bonden tegemoet te komen via de zogenoemde Vitaliteitsregeling. Die moet in de plaats komen van de levensloopregeling en het spaarloon.

Ze is bedoeld om ouderen langer aan het werk te houden, maar de vakbeweging wil dat in de nieuwe regeling het sparen voor vroegpensioen mogelijk blijft.

Wel gelden voor Kamp twee voorwaarden. Tegemoetkomingen mogen geen extra geld kosten. Ook moeten mensen die toch met 65 jaar stoppen met werken als de pensioenleeftijd in 2020 66 jaar wordt, de strafkorting op hun AOW-uitkering blijven voelen om langer doorwerken te stimuleren.

Bij de FNV zijn vooral zorgen dat lagere inkomens met vaak zwaardere beroepen straks niet meer de kans hebben om eerder te stoppen met werken door de korting op hun AOW-uitkering. De minister heeft hierover voor de zomer de Tweede Kamer al eens gemeld dat mensen hun werkbonus mogen opsparen en dit geld op hun 65e mogen inzetten om de terugval in inkomen te verzachten.

Maar dit is volgens de FNV onvoldoende omdat deze bonus te weinig zou opleveren voor mensen met een laag inkomen die doorwerken zodra ze 62 jaar zijn geworden. Er wordt bekeken of de werkbonus een vast bedrag kan worden in plaats een percentage van het inkomen, zoals nu, waardoor lagere inkomens relatief meer geld krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden