Kamp niet minder streng voor Bulgaren in de tuinbouw

null Beeld

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) laat weten dat hij zijn strengere regels bij het afgeven van werkvergunningen voor bijvoorbeeld Roemeense seizoensarbeiders niet afzwakt. Er zijn volgens de minister genoeg mensen om het werk in de land- en tuinbouw te doen, zoals werklozen met een uitkering, Polen en andere Oost-Europeanen die hier al zijn.

De drie werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland hadden aangedrongen op een minder streng beleid, vooral voor de land- en tuinbouw. Regeringspartijen VVD en CDA hadden met de ChristenUnie Kamp ertoe opgeroepen tuinders eenmalig te ontzien, als die plotseling met hun oogst in problemen komen door een gebrek aan seizoensarbeiders.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) zet nu een kort geding tegen de minister door, omdat vooral boom- en aardbeienkwekers in West-Brabant door zijn beleid acuut in problemen zouden komen. Zij maken al jaren gebruik van een vaste groep van ongeveer tweeduizend Roemenen. Telkens zou weer blijken dat in Nederland onvoldoende geschikte mensen te vinden zijn voor dat werk.

De minister wil dat uitkeringsinstituut UWV vanaf 1 juli alleen nog in uitzonderingsgevallen vergunningen verstrekt.

LTO-beleidsspecialist Gerard van de Grind stelt dat de kwekers nu al te maken hebben met het strenge nieuwe beleid. Een UWV-woordvoerder sprak dat tegen. Alleen nieuw zou zijn dat een aantal uitzendbureaus heeft aangegeven Nederlanders en Polen te kunnen leveren voor het seizoenswerk.

Volgens Van de Grind kunnen uitzendbureaus in de praktijk echter vaak niet voldoende krachten leveren. In zijn ogen worden nu ten onrechte eisen gesteld, omdat de land- en tuinbouw 'opeens een maatschappelijk probleem moet meehelpen oplossen' door werk te bieden aan werklozen.

De LTO'er wees erop dat jaarlijks ongeveer 120.000 tijdelijke krachten voor het seizoenswerk nodig zijn. 'Slechts 2 tot 3 procent van de vacatures wordt nu opgevuld door Roemenen en Bulgaren.' In 2010 verstrekte het UWV 2734 werkvergunningen voor Roemenen en 866 voor Bulgaren.

Dat 97 procent van het seizoenswerk zonder werkvergunningen wordt gedaan, laat volgens Kamp juist zien dat het wel mogelijk is gebruik te maken van 'normaal' personeelsaanbod.

Eerder probeerde de Nederlandse regering de toestroom van Polen en Hongaren te beperken toen hun landen toetraden tot de Europese Unie. Ook zij moesten aanvankelijk een werkvergunning hebben, maar Polen met een Duits paspoort, zelfstandigen en ondernemers hadden vrij toegang via het vrije verkeer van personen en van diensten in de EU.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden