Kamp moet gaskraan verder dichtdraaien

Protest tegen een gaslocatie in Roodehaan. Beeld Kees van de Veen
Protest tegen een gaslocatie in Roodehaan.Beeld Kees van de Veen

De gaskraan in Groningen moet verder dicht, oordeelt de Raad van State. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) mag tot oktober 2016 maar 27 miljard kuub winnen, in plaats van de 33 miljard waar minister Kamp eerder toe besloot. Alleen als het een heel koud jaar wordt, mag de kraan verder open.

Dat besloot de hoogste bestuursrechter vandaag in een zaak rond tientallen bezwaren van onder meer inwoners en gemeenten. Daarnaast mag er nog steeds geen gas worden gewonnen in en rond Loppersum, een van de zwaarst getroffen dorpen in Groningen.

Tegen het besluit van Kamp waren bezwaren binnengekomen van 41 partijen: politieke partijen, gemeenten in het aarbevingsgebied, de provincie Groningen, waterschappen, milieuorganisaties en particulieren. Volgens hen wordt er te veel gas gewonnen, wat aardbevingen veroorzaakt en de veiligheid aantast.

Volgens Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid ChristenUnie, maakt het besluit van de Raad van State pijnlijk duidelijk dat de gaswinning nog steeds 'onverantwoord hoog' is. "Het is teleurstellend dat de minister het vernietigende oordeel van de Raad van State nodig heeft om de veiligheid van de Groningers voorop te zetten."

De Raad van State vindt bovendien dat minister Kamp beter uit had moeten leggen waarom het volgens hem niet mogelijk was om de gaswinning verder terug te dringen dan 33 miljard kuub. Bovendien heeft hij niet laten blijken dat hij genoeg voorzorgsmaatregelen heeft genomen om de risico's op meer bevingen terug te dringen.

In de knip
Dick Kleijer, voorzitter van de Groninger Bodem Beweging, reageert verheugd op het besluit. "We hebben hem in de knip! We zijn enorm blij, zeker omdat deze uitspraak van invloed zal zijn op besluiten die minister Kamp in de toekomst zal nemen. Hij kan deze uitspraak niet negeren, dat is onbestaanbaar. Het doet ons goed dat de Raad van State bevestigt wat wij al jaren roepen: er wordt te weinig rekening gehouden met de veiligheid van de Groningers."

Het vertrouwen van Groningers in de gevestigde orde - de Nam en 'Den Haag' - is de afgelopen jaren gezakt tot ver onder nul. Toch lijkt het tij voorzichtig te keren. Dat begon een klein jaar geleden, toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid vaststelde dat de Nam en de overheid amper oog hadden gehad voor de veiligheid van de Groningers.

Het duurde vervolgens even voordat Henk Kamp, als minister van economische zaken feitelijk opdrachtgever voor de gaswinning, zijn excuses maakte, maar in het voorjaar deed hij dat dan toch. De Nam volgde.

In april gaf de Raad van State de Groningers ook al gelijk, door te bevelen dat de gaswinning bij Loppersum, in het hart van het bevingsgebied, onmiddellijk moest worden stopgezet.

Meer rechtszaken

Er lopen meer rechtszaken over het Groninger gas. De rechtbank in Assen oordeelde dat de Nam waardedalingen moet compenseren. De Nam is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Topadvocaat Gerard Spong deed aangifte tegen de Nam wegens het opzettelijk vernielen van panden en in levensgevaar brengen van personen. En de Groninger advocaat Pieter Huitema stelde namens bewoners de Nam aansprakelijk voor immateriële schade, zoals stress en chronische angst. Die zaak komt vermoedelijk begin volgend jaar voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden