Kamp legt lot energieakkoord in handen van Eerste Kamer

De waarschuwing van Henk Kamp zal vandaag voelbaar zijn in de Eerste Kamer. Als de senatoren aan het einde van deze dag de wet Stroom afwijzen, zegt de VVD-minister van economische zaken, kunnen de grote windmolenparken in zee niet op tijd worden aangelegd. En dan mislukt het energieakkoord. Wil de Eerste Kamer dat op haar geweten hebben?

Zo hard wordt het spel tussen minister en senaat gespeeld. Voor Kamp is het van groot belang dat dit wetsvoorstel op 1 januari 2016 van kracht is. En dat kan alleen als de Eerste Kamer er vanavond, zo vlak voor haar kerstreces, mee instemt.

De wet Stroom is van cruciaal belang voor de bouw van vele honderden windmolens in zee. De komende jaren verrijzen er op drie plekken voor de kust grote turbineparken, om te beginnen ter hoogte van Borssele bij Zeeland.

De wet regelt dat netbeheerder Tennet verantwoordelijk wordt voor de infrastructuur. Dat bedrijf trekt de elektriciteitskabels tussen het land en de windmolenparken in zee. Voor de energiebedrijven is dat financieel aantrekkelijk. Er is wel haast mee gemoeid. De aanleg van de kabels en de windmolens duurt zeker vier jaar. En om het energieakkoord niet in gevaar te brengen, moet het park bij Borssele uiterlijk in 2020 operationeel zijn.

Tot zover geen probleem. In het parlement is voldoende draagvlak voor windenergie. Toch stemde een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer twee maanden geleden tegen het voorstel van Kamp, want de wet bevestigt ook de verplichte splitsing van elektriciteitsbedrijven. Het kabinet wil dat een energienetwerk wordt losgekoppeld van de levering van stroom. Want stel dat een energiebedrijf failliet gaat, dan zou ook het netwerk omvallen, met alle vervelende gevolgen van dien.

Tot op heden verzetten twee bedrijven zich tegen het gedwongen afstoten van hun distributienet: Eneco en Delta. Zij wijzen erop dat geen enkel ander Europees land deze verplichting kent. Het gevolg is een slechtere concurrentiepositie voor de Nederlandse bedrijven. Bovendien staan er volgens Delta en Eneco vele honderden banen op het spel.

In de Tweede Kamer is, onder aanvoering van de Socialistische Partij, geprobeerd de gedwongen splitsing tegen te houden. Tevergeefs. Het gevolg was wel dat SP, CDA, ChristenUnie en PVV het wetsvoorstel afwezen.

Minister Kamp is zich terdege bewust van de risico's. De partijen die de wet Stroom in de Tweede Kamer wél steunden, zijn in de senaat goed voor 37 zetels. En dat is exact één te weinig voor een meerderheid.

In oktober zei Kamp: "Het gevolg van het niet tijdig tot wet laten worden van dit voorstel is dat wij de ambitie van 16 procent duurzame energie in 2023 (zoals afgesproken in het energieakkoord, red.) niet gaan halen en dat wij op grote achterstand komen wat betreft onze plannen voor wind op zee. Dit is geen dreigement van mij, maar ik zeg het maar even".

De minister deed zijn uitspraak in een debat met de Tweede Kamer, maar de echo was hoorbaar aan de overkant van het Binnenhof, waar de senaat zetelt.

Veel hangt vandaag af van de opstelling van CDA en ChristenUnie (CU). "Ik vind het niet zo verstandig van de minister om de Eerste Kamer zo onder druk te zetten", zegt senator Peter Ester (CU). Zijn partij heeft grote moeite met de gedwongen splitsing van de energiebedrijven. Ester: "Tijdens het debat moet blijken of de minister nog iets in zijn achterzak heeft." Zijn CDA-collega-senator Anne Flierman zegt: "Er zijn genoeg argumenten tegen deze wet. De minister zal ons echt moeten overtuigen vandaag."

opinie 17 Verzet tegen windmolens

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden