Kamp laat nog minder gas winnen

Aardbevingen - Minister volgt advies Staatstoezicht op de Mijnen: vanaf oktober 21,6 miljard kuub per jaar uit Groningenveld.

HANS MARIJNISSENBART ZUIDERVAART en REDACTIE BINNENLAND EN POLITIEK

De gaswinning in Groningen gaat verder naar beneden. Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) heeft dit besloten 'gelet op de toename van het aantal aardbevingen in het gebied rond Loppersum'.

De winning uit het Groningenveld gaat vanaf oktober met 10 procent omlaag, naar maximaal 21,6 miljard kuub gas per jaar. Ter vergelijking: vier jaar geleden haalde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) nog 53 miljard kuub uit de grond. Door deze nieuwe verlaging loopt de schatkist honderden miljoenen euro's mis.

Kamp volgt met zijn besluit het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De toezichthouder liet gisteren weten dat de gaswinning langzaam moet worden afgebouwd: 'Begin met 10 procent, een eerste stap naar 21,6 miljard kuub en bekijk hoe de seismiciteit zich dan ontwikkelt'.

Om de kans op aardbevingen zo klein mogelijk te houden, is volgens het SodM niet alleen van belang dat de gasproductie opnieuw naar beneden gaat. De winning moet 'vlak' zijn, dus met zo min mogelijk uitschieters naar boven of beneden. Met name het gebied rond Loppersum, met een 'kritisch gespannen ondergrond', loopt verhoogd risico. 'Bij het eventueel opschalen van de productie uit de Loppersum-clusters in het geval van een koude winter zal rekening gehouden moeten worden met het mogelijk optreden van meer en zwaardere bevingen.'

De toezichthouder merkt ook op dat het, ondanks vele onderzoeken, onmogelijk is om aan te geven wat een veilig niveau van gaswinning is. De grenzen lijken bereikt 'van wat wetenschappelijk haalbaar is'.

De Tweede Kamer debatteert morgen over de gaswinning. Dan zal het vermoedelijk ook gaan over de rol van Hans Alders. De gemeenteraden van het Groningse Ten Boer en Loppersum hebben weinig vertrouwen meer in het door hem geleide instituut Nationaal Coördinator Groningen (NCG), een samenwerkingsverband van twaalf gemeenten in het aardbevingsgebied, de provincie Groningen en de rijksoverheid.

De gemeenteraad van Loppersum liet zich gisteren al zeer kritisch uit over de NCG, de raad van Ten Boer heeft aangekondigd vanavond met een raadsbrede motie te komen voor een 'nieuw onafhankelijk instituut met eigen wettelijke bevoegdheden'. Volgens de raad heeft de NCG de afgelopen twee jaar vrijwel niets bereikt en onvoldoende middelen tot zijn beschikking. De Provinciale Staten van Groningen buigen zich vanavond over de kwestie.

Burgemeester André van de Nadort van Ten Boer probeerde de gemoederen tot bedaren te brengen met een opmerkelijke open brief aan de raad. Hij geeft de leden daarin gelijk in hun kritiek op de traagheid van de NCG, maar onderstreept dat de NCG 'goed werk' doet. 'Zij voert inmiddels regie over alle partijen die met schadeherstel en versterkingsprogramma's te maken hebben. De eerste 1450 woningen zijn geïnspecteerd en 43 woningen zijn gesloopt en herbouwd.' Volgens Van de Nadort kan dit nog sneller, maar voorwaarde is volgens hem wel dat de gemeenten blijven samenwerken.

Kort gezegd komt de Groningse kritiek neer op een trage schadeafhandeling en versterking van de getroffen woningen, de niet-ruimhartige toekenning van schadevergoedingen en de rol van de Nam hierin. Ook zou Alders onvoldoende bevoegdheden hebben. Idealiter zou de NCG de rekening voor herstel bij de minister van economische zaken moeten kunnen leggen, die op zijn beurt die schade op de Nam moet verhalen, vinden de gemeenten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) oordeelde vorige maand dat de problemen door de gaswinning in Groningen niet goed worden aangepakt. Volgens de OVV zou voortaan één organisatie integraal verantwoordelijk moeten worden voor de afhandeling van de problemen in Groningen. 'Bewoners worden door een veelheid aan regelingen, geconfronteerd met een sterk bureaucratisch en juridisch ingericht proces'. De tot dusverre getroffen maatregelen 'doen geen recht aan de stapeling van problemen waarvoor de inwoners van Groningers zich gesteld zien', schreef de Onderzoeksraad. Bij die afhandeling is geen ruimte voor bemoeienis van de Nam. Die trok zich daarop terug uit het proces.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden