Kamp krijgt veel Gronings commentaar

Vandaag laatste dag voor indienen bezwaar

ELLIS ELLENBROEK

Hoeveel bezwaren er precies zijn, is nog niet te zeggen. Want ook vandaag kunnen er zogeheten zienswijzen worden ingediend op de plannen die minister Kamp van economische zaken heeft met de gaswinning in Groningen.

Vaststaat dat de minister tenminste zevenhonderd bezwaren op zijn bord krijgt. Alleen al de Groninger Bodem Beweging (GBB) diende, namens zijn leden, 691 bezwaren in. De GBB treedt ook op namens de Stichting Natuur en Milieufederatie Groningen en de Waddenvereniging.

Groningen laat de kans om te klagen over de gasplannen niet voorbij gaan.

Die plannen, gemaakt voor de komende drie jaar, behelsen het winnen van tachtig procent minder gas uit de vijf putten in Loppersum, dat het meest lijdt onder de aardbevingen die het gevolg zijn van gaswinning. Tegenover minder gas uit Loppersum staat de winning van extra gas uit de randgebieden van het Groningenveld.

De 23 Groninger gemeenten lieten een gezamenlijke zienswijze maken, door de Veiligheidsregio, en voegden daar elk eigen accenten aan toe. Zo vraagt de gemeente Eemsmond extra zorg voor monumenten.

Zelfstandig energieonderzoeker en publicist Herman Damveld maakte een compacte en een uitgebreidere zienswijze die ook weer door anderen werden overgenomen.

Advocaat Pieter Huitema, van de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen, tekende bezwaar aan namens huizenbezitters en enkele woningcorporaties.

De indieners vinden zonder uitzondering dat Kamp zijn ontwerpbesluit niet staande kan houden. Er zijn teveel onduidelijkheden.

Damveld schrijft dat de achterliggende onderzoeksrapporten amper toegankelijk zijn voor de gemiddelde Groninger. De Groninger Bodem Beweging noemt het besluit zelfs in strijd met mensenrechten en Europese milieuregelgeving.

Hoe verantwoord of hoe schadelijk het winnen van meer gas aan de randen van het Groningse veld zal zijn, is gissen. Nader onderzoek daarnaar loopt nog. Kamp loopt vooruit op de uitkomsten van dat onderzoek. En dat schiet Groningen in het verkeerde keelgat.

Bij gemeentes en de provincie zijn de colleges verantwoordelijk voor de zienswijze. De gemeenteraden en Provinciale Staten werd echter ruim de mond gegund. Dat leidde vorige week in provinciale staten van Groningen tot een aangenomen motie om een drastischer rem op de gaswinning af te dwingen.

Het provinciebestuur koos een iets voorzichtiger formulering: de gaswinning moet zo ver terug dat bewoners veilig zijn. De kraan nog verder dichtdraaien hoeft van het provinciebestuur pas als uit onderzoek blijkt dat de veiligheid in het geding is.

Oppositiepartijen in de Staten van Groningen, CDA, SP en GroenLinks, hebben voor vanavond een spoeddebat afgedwongen. De zienswijze die de gedeputeerden hebben neergelegd, gaat hun niet ver genoeg.

undefined

Het ontwerpbesluit gaswinning

Het ontwerpbesluit gaswinning Groningenveld van de minister van economische zaken lag sinds 14 maart ter inzage. Het besluit staat min of meer gelijk aan het gewijzigde winningsplan dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij eind 2013 indiende. De Nam moest een nieuw plan maken toen aan het licht was gekomen dat Groningen meer en zwaardere aardbevingen kan verwachten dan eerder werd aangenomen. Minister Kamp komt naar verwachting medio augustus met een definitief besluit waarin hij de nu ingediende zienswijzen naar believen kan verwerken. Wie over het definitieve gasbesluit niet tevreden is kan in beroep bij de Raad van State.

undefined

Speciaal spreekuur psychologen

Psycholoog Johan Mostertman opent met twee collega's in 't Zandt een praktijk voor aardbevingsproblemen. Maandag is er een inloopspreekuur.

Hoe noemt u het lijden in aardbevingsgebied?

"We noemen het een posttraumatische verbitteringsstoornis. Het trauma zijn de aardbevingen. De verbittering geldt de regering, de Nam, politieke partijen. Mensen voelen zich in de steek gelaten. Ze zijn boos en wantrouwend, hebben chronische stress en allerlei lichamelijke klachten. Ik vermoed dat ze ook wantrouwend aankijken tegen psychologen. Ik denk niet dat het meteen storm loopt bij de praktijk."

Hoe behandel je mensen met deze klachten?

"Daar zijn we naar op zoek. We hopen van mensen zelf te horen waar ze behoefte aan hebben. Je kunt tegen stress ontspanningsoefeningen doen, mindfulness, dat soort dingen. Je kunt ook proberen te kijken waar de basisovertuiging van de mensen is geschaad. Ze zijn in hun diepste gevoelens gekwetst. We kunnen op zoek naar copingstrategieën, nieuwe levensdoelen misschien."

Wat helpt dat, als de aarde blijft beven?

"Wij psychologen kunnen aan die bevingen niets veranderen. Maar het helpt als we naast de cliënt gaan staan. We kunnen bevorderen dat men toch een mooi en zinvol leven kan leiden. Misschien wel door te vertrekken uit het gebied."

Minister Kamp geeft 15 miljoen voor schrijnende gevallen, mensen die ondraaglijk gebukt gaan onder de aardbevingen. Laat u zich uit die pot betalen?

"Dat is onduidelijk. Ik heb het de Nam gevraagd, die wees mij door naar de GGD. Het kan zijn dat ik mijn rekeningen naar de Nam stuur. De verzekering betaalt in geen geval. Dit jaar is de nieuwe zorgverzekeringswet ingegaan. Zorg bij aanpassingsstoornissen, waar dit onder valt, wordt niet meer vergoed."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden