Kamp komt met nieuw plan windmolenparken op zee

Beeld anp

Minister Henk Kamp (economische zaken) waagt toch nog een poging om snel grote windmolenparken op zee te kunnen realiseren. Hij komt begin februari met een nieuw voorstel, nadat de Senaat eind december zijn eerdere plan afwees.

Kamp wil vaart maken met de grote windmolenparken omdat anders de afspraken in het energieakkoord niet worden gehaald. Het energieakkoord leunt zwaar op windenergie. Zonder snelle aanleg van de grote windmolenparken voor de Noordzeekust, wordt de 14 procent duurzame energie in 2020 niet gehaald. Om dat te voorkomen wil Kamp de nieuwe wet per 1 april laten ingaan.

Een meerderheid (CDA, PVV, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren 50Plus en OSF) in de Eerste Kamer was vorige maand tegen het vorige wetsvoorstel. De tegenstanders konden zich niet vinden in het plan van Kamp om de energiebedrijven Eneco en Delta te splitsen. Het kabinet wil niet dat het netbeheer in dezelfde handen is als de levering van gas en elektriciteit, volgens de oppositie zal het afstoten van het distributienet veel banen kosten. Andere landen kennen deze verplichting niet.

Toezichthouder ACM geeft Delta nu tot 1 juli 2017 en Eneco tot 1 februari 2017 de tijd om alsnog het energienetwerk los te koppelen van de levering van stroom.

Minister Henk Kamp van economische zaken.Beeld anp

In de wet Stroom wordt Tennet aangewezen als netbeheerder op zee. Het staatsbedrijf moet zorgen voor de kabels tussen het land en grote 'stopcontacten' bij de windparken, waar de turbines op aangesloten kunnen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden