Kamp kiest voor minder gas uit Groningen

Een boortoren van de NAM op een productielocatie voor aardgas.Beeld anp

De gaswinning in Groningen wordt opnieuw verminderd. De komende vijf jaar mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) per jaar hooguit 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem halen.

Minister Henk Kamp (economische zaken) heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Door het beperken van de gaswinning komt er in 2017 tussen de 345 en 360 miljoen euro minder in de staatskas, aldus Kamp.

Hij volgt het advies van onder meer toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), die de grens voor de komende jaren bij 24 miljard kuub legt. Dat moet een gunstig effect hebben op het aantal aardbevingen in de regio. Na twee jaar wordt bekeken of er aanleiding is om het productieplafond aan te passen. Alleen in lange, koude winters - die volgens Kamp maar eens in de vijftig jaar voorkomen - mag er extra gas worden opgepompt om huizen en bedrijven te verwarmen. De grens hiervoor ligt bij 6 miljard kuub.

"Het vaststellen van dit nieuwe, lagere productieniveau sluit aan bij de aanpak van de afgelopen jaren om de veiligheidsrisico's en de schade voor de Groningers zoveel mogelijk te beperken", aldus Kamp.

'Succesvol beleid teniet gedaan'
Maar ook met dit nieuwe besluit gebeurt dat nog te weinig, vindt de
Groninger Bodem Beweging. "Er wordt opnieuw Russische roulette met de Groningers gespeeld", aldus Dick Kleijer van de organisatie. "Het bleek dat het terugbrengen van de gaswinning succesvol was en wat doet Kamp? Die houdt het op 24 miljard kuub. Daarmee wordt het succesvolle beleid dat in gang was gezet, waarbij de gaskraan steeds verder werd dichtgedraaid, teniet gedaan. Wat ons betreft was de volgende stap 21 miljard kuub geweest."

Ook Milieudefensie is niet tevreden met het besluit. "We hebben eerder gesteld dat de overheid de gaswinning zou moeten afbouwen naar 12 miljard kuub in 2020", zegt Ike Teuling. "Uiteindelijk zouden in 2030 we op het staken van de gaswinning moeten uitkomen. Milieudefensie roept daarom de Groningers en alle Nederlanders op bezwaar in te dienen tegen dit besluit.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden