Kamp gebruikt 'duurzaam' geld voor Groningse gasnood

Minister Kamp van economische zaken gebruikt geld dat bestemd is voor het subsidiëren van duurzame energie om de kosten te dekken die gemoeid zijn met het oplossen van de gasproblemen in Groningen. Het gaat om 398 miljoen euro.

Dit blijkt uit de Voorjaarsnota die het kabinet eerder deze maand naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De fracties van CDA, D66 en PvdA hebben de minister schriftelijk vragen gesteld over de kwestie. Binnenkort gaat de Tweede Kamer erover met hem in debat.

Het geld wordt onder meer gebruikt om in Groningen extra bodemonderzoek te betalen en ter financiering van de speciale overheidsdienst die onder leiding van Hans Alders een vijfjarenplan gaat opstellen om de provincie aardbevingsbestendig te maken.

Kamp haalt het geld uit een speciaal potje voor projecten op het gebied van duurzame energie. Burgers en bedrijven betalen daarvoor sinds 2013 jaarlijks een opslag op hun energierekening. Vorig jaar bedroeg die 19 euro. Die stijgt de komende jaren tot 237 euro in 2023.

Het CDA-Kamerlid Agnes Mulder spreekt in NRC Handelsblad van 'plundering' van het fonds voor duurzame energie. Ook D66 en coalitiefractie PvdA zijn kritisch. Jan Vos (PvdA) vindt het 'pervers' om geld voor duurzame energie te gebruiken voor het oplossen van problemen met fossiele energie.

Volgens een woordvoerder van Kamp wordt het geld slechts tijdelijk uit de reserves gehaald. Later wordt het teruggestort.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden