Kamp: gaskraan Loppersum bijna helemaal dicht

null Beeld ANP
Beeld ANP

UPDATE De gaskraan in het gasveld onder de Groningse plaats Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Minister Henk Kamp van economische zaken heeft dat laten weten. Hij geeft daarmee gehoor aan een uitspraak die de Raad van State vandaag deed.

Het volledig stopzetten van de gaswinning uit het Groningenveld is volgens de Raad van State onmogelijk. Dit komt omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan.

De Raad van State heeft in de uitspraak dus rekening met de leveringszekerheid gehouden, stelt Kamp vast. Eerder verlaagde de minister de productie bij Loppersum al met 80 procent en stelde een maximum van 3 miljard kuub gas per jaar. Dit sloot echter niet uit dat er in een warm jaar meer wordt gewonnen dan voor leveringszekerheid achteraf strikt noodzakelijk bleek.

Het eerdere besluit de kraan bij Loppersum met 80 procent dicht te draaien lijkt al een positief effect te hebben gehad op het aantal bevingen in het gebied, aldus Kamp. Van het maximum van 3 miljard kuub dit jaar heeft de NAM in de eerste drie maanden 1 miljard gewonnen.

De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van de Provinciale Staten van Groningen hadden gevraagd om de gaswinning in de provincie Groningen helemaal stop te zetten. Maar zover ging de Raad van State niet.

"Vanzelfsprekend respecteren we de uitspraak van de voorzieningenrechter van de Raad van State", zei een woordvoerder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) eerder vandaag.

Pyrrusoverwinning
Trouw-redacteur Onno Havermans noemt het besluit een Pyrrusoverwinning: "Groningers hebben er geen bal aan; hun eis is niet verhoord." Met het laatste doelt hij op hun provinciebrede bezwaar tegen de gaswinning. Ze wilden dat het winnen volledig stopte. Havermans: "Er werd al minder geboord in en rondom Loppersum. Dit is slechts een verplaatsing van het probleem."

Hij denkt wel dat de Raad van State de minister op deze manier meer tijd heeft gegeven om alle adviezen af te wegen en na te denken over zijn definitieve besluit. Dat komt waarschijnlijk na juli naar buiten.

Jarenlange kwestie
Er wordt al jaren gesteggeld over hoeveel kubieke meter er uit de Groningse grond mag worden gehaald. In februari dit jaar verscheen een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Het kwam erop neer dat de veiligheid tot 2013 ondergeschikt was aan de opbrengst van het Groningse gas, terwijl al sinds 1993 duidelijk was dat gaswinning aardbevingen veroorzaakt.

Een belangrijk verwijt aan het kabinet was dat besluiten over gas steeds werden genomen in een 'besloten en gesloten' wereld, 'een kleine kring van personen'. Volgens de OVV maken minder dan tien personen bij energiebedrijven en de overheid de dienst uit. De raad wil dat dit bolwerk, het zogeheten 'Gasgebouw', wordt opengebroken.

Veiligheid staat voorop
In een reactie op dit rapport beloofde het kabinet begin deze maand dat de veiligheid voortaan vooropstaat bij de gaswinning. Minister Henk Kamp van economische zaken stelde dat het kabinet het 'zeer betreurde' dat er onvoldoende aandacht was geweest voor de veiligheid van de Groningers. Ook zei hij dat het kabinet alles zou doen om te zorgen voor 'een veilige en prettige leef- en werkomgeving'.

Om het overleg met de Groningers te verbeteren komt er een Nationaal Coördinator Groningen. Kamp zegt dat hij 'wil bouwen aan vertrouwen'. De provincies en een aantal gemeenten worden betrokken bij besluiten over de gaswinning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden