Kamp akkoord met omkeren bewijslast Groningen

Een boortoren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij Nam op een productielocatie voor aardgas bij het Groningse dorp 't Zandt, boven Loppersum.Beeld anp

Groningers hoeven straks niet meer zelf te bewijzen in een rechtszaak dat schade aan hun huis is veroorzaakt door gaswinning. Minister van economische zaken Henk Kamp maakt dat begin volgend jaar via een wetswijziging mogelijk. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) is niet blij met de wijziging.

Volgens de wetswijziging moet de Nam in het vervolg aantonen dat schade niet het gevolg is van de aardbevingen die veroorzaakt worden door de gaswinning. Dat heeft de bewindsman maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij volgt daarmee de wens van de Kamer die zich eerder uitsprak voor het omkeren van de bewijslast.

Kamp zag daar eerder niet de voordelen van. Hij vroeg advies aan de Raad van State omdat "het mogelijk grote gevolgen in Groningen" heeft, zei hij in mei. De Raad van State kwam in oktober met dat advies waarin ze schreef dat het in de Kamer aangenomen amendement verbetering behoeft. Dat gaat Kamp doen in een wetsaanpassing waarover de Kamer zich begin volgend jaar kan uitspreken.

De Nam is niet blij met de omkering van de bewijslast in het aardbevingsgebied. "Dat heeft niet onze voorkeur, integendeel", stelt het concern in een reactie. Volgens de Nam valt de omkering van de bewijslast moeilijk te rijmen met de voorstellen van de Nationaal Coördinator Groningen om de schadeafhandeling zoveel mogelijk uit het juridische traject weg te houden en de bewoners te "ontzorgen".

De aardoliemaatschappij laat weten dat de brief van Kamp echter duidelijk is en dat ze het verdere proces afwacht. De Nam gaat de wetswijziging bestuderen en waar nodig de schadeafhandeling aanpassen.

Minister Kamp hoopt een verdere belangrijke verbetering in de afhandeling van de schade ook te bereiken door de aanstelling van een onafhankelijk arbiter.

"Ik verwacht dat dit de Groningers direct helpt en dat hierdoor de stap naar de rechter minder snel gemaakt zal hoeven worden. Als een schade correct en vlot wordt afgehandeld, hoeft de omkering van de bewijslast in de rechtszaal niet te worden ingezet", aldus Kamp.

Eind april nam de Kamer een motie van PvdA en Partij voor de Dieren aan waarin werd gevraagd om omkering van de bewijslast. Ze kregen steun van SP, PVV, CDA, D66, ChristenUnie en SGP. De Kamer meent dat door het omkeren van de bewijslast schadezaken sneller kunnen worden afgehandeld.

Henk Kamp, minister van economische zaken.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden