Kamerzetel is van de partij

Moet een opgestapt Tweede Kamerlid de zetel teruggeven aan de partij? Een meerderheid van de lezers vindt van wel.

Minder fractiediscipline

Iemand die zijn zetel aan de partijlijst(trekker) te danken heeft, moet zeker zijn zetel teruggeven, dunkt mij; iemand die met voorkeursstemmen is verkozen niét. Maar afsplitsing is misschien te voorkomen door minder fractiediscipline en meer ruimte voor minderheidsstandpunten en -stemgedrag op voor de partij niet-gezichtsbepalende onderwerpen.

Ooit kon men bij de PvdA stemmen op duidelijk geprofileerde atoompacifisten en 'doorbraakchristenen'; nú zou, bijvoorbeeld, een pacifist op de lijst bij de VVD, een voorstander van meer militair ingrijpen bij de SP, een marxist bij de PvdA of een landbouwscepticus bij het CDA deze partijen voorkeursstemmen kunnen opleveren van kiezers die thans op voor hen belangrijke deelterreinen gefrustreerd en politiek dakloos zijn.

Maatschappelijke organisaties kunnen dan stemadviezen geven en lobbyen voor dit soort 'combinatie-kandidaten', wat het politieke proces representatiever, levendiger en minder vervreemdend kan maken. En de langetermijnpolitiek zal er vast niet inconsistenter door worden dan de systematisch opportunistische meerderheidsvorming van tegenwoordig.

Toon van der Aa Amsterdam

undefined

Onbehoorlijk

Mensen die niet stemmen vond ik domkoppen. Nu weet ik zelf niet of ik nog ga stemmen. In onze gemeente stemde ik, eigenlijk tegen mijn principe, op een vrouw die op de lijst stond van de partij van mijn keuze. Je moet op de beste kandidaat stemmen, maar ach, dacht ik: misschien zijn vrouwen tactischer. Ze zit nu voor haar eigen partij die zij oprichtte in de gemeenteraad. Dus misschien inderdaad tactisch. Ik vind dat onbehoorlijk tegenover de kiezer. Ik zou willen dat kandidaten alleen op de kandidatenlijst worden geplaatst als ze beloven en tekenen niet tussentijds van partij te veranderen.

An Kentie Pijnacker

undefined

Kiesdrempel halen

Naar mijn gevoel heeft een opgestapt of geroyeerd Kamerlid uitsluitend recht op een eigen Kamerzetel als kan worden aangetoond dat ten minste het aantal voorkeurstemmen is gehaald van de kiesdrempel.

Voor een Kamerzetel ligt dat rond de 60.000. Zo niet dan komt de zetel de partij toe. Het Kamerlid moet vertrekken. Zonder wachtgeld.

J. Verschoor Terneuzen

undefined

Teruggeven Mijn mening is, dat een Kamerlid dat opstapt zijn/haar zetel moet teruggeven aan de fractie van de partij die hij/zij verlaat, omdat hij/zij in eerste instantie door deze partij op de kieslijst is gezet.

C.E. de Bruin-Schippers Soest

undefined

Verscheidenheid

Niet alleen mag een afgesplitst Kamerlid zijn zetel houden, hij is een lichtend voorbeeld voor de rest van de Kamer. We hebben 150 Tweede Kamerleden. Ieder Kamerlid vertegenwoordigt dus meer dan 110.000 inwoners. Is het mogelijk de verscheidenheid van waarden, opvattingen en meningen van zoveel mensen te beleggen bij één enkel persoon? Waarschijnlijk niet. Een groep van twee is al voldoende voor onenigheid, maar vooruit, de Kamer kan niet oneindig groot zijn en we moeten schipperen. Waar het huidige systeem fout gaat, is in het opereren van de partijen zelf. Door fractievorming wordt het aantal vertegenwoordigende stemmen teruggebracht tot een stuk of tien.

Het resultaat is een te beperkt aantal programma's waar je je als kiezer nooit in kunt vinden. Reden dus om meer in plaats van minder diversiteit na te streven in de volksvertegenwoordiging: de 150 kandidaten met de meeste stemmen krijgen een zetel en verder geen gedoe met lijsten en restzetels.

W. de Winter Wageningen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden