Kamervragen over homofobe ambulancebroeder

GroenLinks wil van de ministers van Justitie, VWS en OCW opheldering over de schorsing van een Haagse ziekenbroeder die medische hulp weigerde aan een saunabezoeker. De ambulancemedewerker zou bewust geen hulp verleend hebben omdat de man homo zou zijn.

Van onze internetredactie

De ambulancemedewerker uit Den Haag werd vorige week voor twee maanden geschorst. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag legde de verpleger de maatregel op omdat hij ernstig tekort was geschoten in de hulpverlening aan een saunabezoeker.

De bezoeker werd in 2005 in de sauna onwel. De ambulancebroeder rukte uit maar ging weer weg zonder degelijk onderzoek te hebben gedaan, aldus het tuchtcollege. In zijn gesprek met de centrale noemde de broeder de bezoekers van de sauna een 'nichtenbende'. Deze houding heeft volgens het college de hulpverlening negatief beïnvloed. De saunabezoeker overleed uiteindelijk aan een gescheurde aorta.

Meer gevallen
GroenLinks wil van de nu van de ministers weten of het incident op zich staat of dat er meer gevallen van discriminatie in de medische hulpverlening bekend zijn. In de schriftelijke Kamervragen wil de partij ook duidelijkheid over de maatregelen die daartegen genomen worden.

De partij verlangt tevens duidelijkheid over de vraag welke tucht- en strafrechtelijke trajecten er tegen de ziekenbroeder lopen en of de ministers het met GroenLinks eens zijn dat de ziekenbroeder ongeschikt is voor een vak waarin zonder aanziens des persoons medische hulp geboden moet worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden