Kamerplant weer in trek

Groen wordt steeds zeldzamer in Nederland. Daarom is de kamerplant weer aan het oprukken. Heel grote exemplaren zijn populair plus de vetplant die weinig onderhoud vergt.

Ze verminderen stress en verbeteren het binnenmilieu. Toch is de kamerplant lang als truttig en ouderwets weggezet. Wat moesten de hertshoorns, sanseveria’s of begonia’s in een modern strak ingericht interieur?

Maar de kamerplant is weer helemaal terug, zelfs de ouderwetse soorten. De mens voelt zich nu eenmaal prettiger met wat groen om zich heen.

De mode in kamerplanten verandert tegenwoordig snel. Vensterbanken waar jaar in jaar uit dezelfde rij planten op staan, zijn zeldzaam geworden. Ook de overvolle vensterbanken zijn nagenoeg uit het straatbeeld verdwenen. Moderne huizen hebben nog maar zelden brede vensterbanken, en op de smalle plankjes passen geen grote potten.

Jurjen Rozema heeft als inkoper voor een keten van grote tuincentra, waaronder ’Overvecht’ in Utrecht, de mode in kamerplanten de afgelopen jaren steeds zien veranderen. Rozema: ,,Twintig jaar geleden was de hertshoorn nog een heel normale plant, maar die zie je nu nauwelijks meer. De sanseveria is echter weer helemaal terug.”

,,De trends volgen elkaar tegenwoordig snel op. Een tijd terug zag je opeens overal vaaspotten verschijnen: hoge smalle potten met daarin een klein plantje. Die hype is nu weer overgewaaid. Vroeger moest de pot in een bepaalde verhouding staan tot de plant, dat was een ongeschreven wet. De plant moest twee keer zo hoog zijn als de pot. Nu zie je vazen van dertig centimeter met daarin een plantje van tien centimeter.”

Sandra Rozenbroek verkoopt via haar webwinkel Artiplant vooral heel grote kamer- en terrasplanten. Haar klanten zijn meestal jonge tweeverdieners uit moderne nieuwbouwhuizen. Potten van een halve meter doorsnee met daarin een kleine boom, kosten een paar honderd euro, maar zijn geen uitzondering. Rozenbroek: ,,De plant wordt dan meer gezien als een bijzonder ornament, als een soort meubelstuk. De nieuwste trend op dit moment is een hoge houten zuil met daarop een mooie schaal met een paar orchideeën, heel smaakvol.’’

Het tuincentrum trekt veel klanten die voor een speciale plant naar de zaak komen. Zomaar spontaan een plantje meenemen gebeurt meer in de supermarkt. Jurjen Rozema: ,,Er zit zeker een stijgende lijn in de verkoop van kamerplanten. Groene planten die goed verkopen op dit moment zijn vooral vetplanten, net als de cactus hebben die weinig verzorging nodig. Ze zijn niet kapot te krijgen. Als een vetplant een paar dagen vergeten wordt, is er niets aan de hand. Dat past bij het drukke leven van tegenwoordig. Daarbij zijn het planten met heel mooie vormen. Tweeverdieners kopen planten als een meubelstuk. Sinds een paar jaar worden steeds meer grote planten in grote sierpotten verkocht. Wij verkopen alocasia’s tot 1,80 hoog. Zo’n plant krijgt dan een heel specifieke plek in huis. De ficus is er ook nog steeds, maar dan in heel veel verschillende variëteiten. Die blijft in de toptien staan. De parapluplant echter, die je jaren geleden in van die accubakken met water zag staan, is zeldzaam geworden, net zoals de citroengeranium die hele ramen bedekte. De absolute topper op dit moment in de tuincentra is de phalaenopsis orchidee.”

Tegenwoordig worden planten ook gewoon weggegooid als men ze niet leuk meer vindt. Rozema: ,, Dat gebeurde vroeger nooit. De kwekers spelen natuurlijk in op de vraag en proberen steeds met iets nieuws te komen. Wij verkopen er dan weer speciale sierpotten erbij. Mensen willen ook geen jaren tegen dezelfde sierpot meer aankijken. De klant combineert nu vaak een pot met plant. Of ze nemen drie of vier van dezelfde. Kamerplanten zijn meer een wegwerpartikel geworden.’’

Planten moeten ook makkelijk te verzorgen zijn tegenwoordig. De tijd dat de vrouw des huizes de grote schoonmaak in het voorjaar combineerde met het verpotten van de kamerplanten, is geweest. En weinig mensen hebben zin om voor ieder weekendjeweg de buren in te schakelen om voor de planten te zorgen. Hydrocultuur was nog duur, maar tegenwoordig zijn er goedkopere korrels op de markt waarmee de plant het een hele tijd uithoudt zonder aandacht.

Sandra Rozenbroek ziet haar klanten vooral grote planten bestellen: „Die hebben veel impact in een interieur. Groen wordt steeds zeldzamer in Nederland. Veel mensen wonen in de stad in een flat kijken uit op andere flats. Dan moet het binnen gebeuren. Een grote groene plant geeft iets natuurlijks en iedereen wordt vrolijk van een bos bloemen of groen in huis.”

„Onze top drie? De bananenplant, (musa) , de zamioculcas zamiifolia en de alocasia. Maar draceana’s verkopen ook goed. Die schijnen weer goed te zijn voor het binnenmilieu en op het terras is de olijfboom het nu helemaal.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden