Kamermuziek

Peter de Grote. Van zaterdag 12 tot en met zaterdag 19 augustus vindt in stad en provincie Groningen het Peter de Grote Festival plaats. De centrale thema's dit jaar zijn 'Beethovens genie' en 'Schoonheid Twintigste Eeuw'. Aan Bach wordt niet voorbijgegaan, de Bulgaarse componist Victor Chouchkov schreef speciaal voor het festival een pianokwintet dat de titel 'Longing for Bach' meekreeg. Op stijlvolle locaties als borgen, musea en kerken in Groningen en omgeving worden 22 kamermuziekconcerten georganiseerd. Meewerkende musici zijn o.a. Klara Würtz, Paul Komen, Wout Oosterkamp en Theo Jellema. Jonge talentvolle strijkers en pianisten kunnen deelnemen aan masterclasses. Voor informatie: 050-3660638 of 050-3660639.

Daniel Muziekdagen. In Zeist vinden van 12 tot en met 26 augustus voor de elfde keer de Daniel Muziekdagen plaats, een kamermuziekseminar en -festival dat onder de bezielende leiding staat van het Daniel Kwartet. In de stijlvolle sfeer van Slot Zeist kunnen jonge musici uit Polen, Litouwen, Joegoslavië, Frankrijk, Spanje en Nederland zich in de kamermuziek bekwamen onder leiding van de leden van het Daniel Kwartet en gastdocent Levon Chilingirian. De studenten geven 's avonds concerten. Zowel masterclasses als concerten zijn voor publiek toegankelijk. Verder zijn er optredens van het Daniel Kwartet, het Chilingirian Quartet en het Grieg Trio. Info: 030-6916876.

Concertmuziek

Tweemaal Sanderling. De befaamde 88-jarige dirigent Kurt Sanderling komt met het Schleswig-Holstein Music Festival Orchestra naar Nederland. Uiteraard dirigeert de Sjostakovitsj-specialist het Duitse jeugdorkest in muziek van Sjostakovitsj: het Tweede celloconcert staat op het programma. Daarin soleert cellist Michael Sanderling. Na de pauze volgt Brahms' Vierde symfonie. Op 16 augustus in het Amsterdamse Concertgebouw in de Robeco Zomerconcerten en 17 augustus in de Rotterdamse Doelen.

Open lucht Romantiek. Op zondag 13 augustus wordt in het Rotterdamse Park aan de Maas, aan de voet van de Euromast, de Dag van de Romantische Muziek gevierd. Professionele en amateurmusici zullen op vele podia romantische muziek spelen. Om 21.30 uur wordt de dag afgesloten met een 'Moonlight Concert' door vijftien leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Op het programma muziek van Barber, Pachelbel, Grieg, Dvorák, Puccini, Tsjaikovski en Mozart. Remco de Vries is solist in een hoboconcert van Albinoni. Op eerdere edities kwamen veel mensen met strooien hoedjes, lange jurken en gevulde picknickmanden. Bij slecht weer wordt het evenement een week uitgesteld. Toegang gratis.

Opera

Rossini in Manege. Of de opera ooit in Nederland is uitgevoerd? Waarschijnlijk niet. In de Manege Voorst presenteert het Summerborn Opera Festival Rossini's 'La gazzetta' (De courant) in een Nederlandse vertaling van Bauke van der Meer. Rossini schreef het kleine operaatje tussen zijn veel beroemdere 'Il barbiere di Siviglia' en 'Otello' in. Peter Greenaway tekende voor de dramaturgie, Saskia Boddele voert de regie. Enrico Delamboye leidt een orkest van jonge conservatoriumstudenten en Nederlandse operazangers. Na afloop van de voorstellingen is er ook gelegenheid om een Italiaanse maaltijd te gebruiken. Dit jaar zijn er tevens masterclasses door violist Jindrich Pazdera en sopraan Roberta Alexander, die gratis toegankelijk zijn. 'La gazzetta' gaat op 12, 15, 16, 18 en 19 augustus (aanvang 19.00 uur) en op 13 augustus (13.30 uur). Info: 038-4432112 of VVV Apeldoorn (0900-1681636).

Jazz

Louis van Dijk heeft als pianist een klassieke scholing, maar houdt zich bij voorkeur bezig met lichte vormen van jazzmuziek. Van Dijk leidt de laatste jaren zijn Louis van Dijk Superband, een groep waarin saxofonist Ben van den Dungen en trompettist Jarmo Hoogendijk een belangrijke rol spelen. Eerder bracht hij met deze Superband een speciaal Jelly Roll Morton-programma. Zaterdag 12/8 concentreert hij zich in het Amsterdamse Concertgebouw op 'The Music of Louis Armstrong'.

De Contraband, de gerenommeerde mini-bigband van trombonist Willem van Manen, treedt vrijdag 11/8 aan op het Theaterfestival Boulevard 2000 in Den Bosch. Met zijn Contraband probeert Van Manen een steeds weer nieuwe invulling te geven aan bigbandmuziek. Dit keer gebeurt dat onder meer door bijdragen van de dichter J.Bernlef.

Hans Dulfer, power-tenorsaxofonist uit Noord Holland, conformeert zich nergens aan en doet alleen waar hij zin in heeft. Dulfer is een 'speeldier', dat pas op het podium tot zijn recht komt. Zaterdagmiddag 12/8 speelt Dulfer op het Kerkplein in Epe, dinsdag 15/8 in Gorkum (Primus), 16/8 woensdag in het Amsterdamse Café Alto en zaterdag 19/8 in Groningen (Albertus).

Pop

Zee. Paradiso en strandpaviljoen De Zomer zijn aan het strand van Bloemendaal bezig met het zomerproject 'Paradiso aan zee'. Voornaamste ingrediënten vormen poetry, cinema, stand-up comedy en muziek. Vrijdag 11/8 Kindred Spirits met de Nu Classic Soul formatie, Elleon's Choise, KC the Funkaholic & Wix. Zaterdag staat Club Nu op het programma, met muziek en cinema.

Dale Watson schrijft en speelt in de traditie van de Amerikaanse honky-tonkmuziek van de jaren zestig. Zijn overduidelijke aversie tegen de hedendaagse country bezorgde hem de bijnaam 'hardcore troubadour'. Vandaag 10/8 speelt hij in Paradiso in Amsterdam.

Abel. Vandaag 10/8 Feesttent Nootdorp, zaterdag 12/8 Pruim Zevenhuizen.

Skik. Zaterdag 12/8 Pruim in Zevenhuizen.

Jeugd

Jan Terlouw. Wie in Katoren de troon wil bestijgen moet over moed, wijsheid en zelfopoffering beschikken. De ambitieuze jongen Stach heeft nog een lange weg te gaan in de muzikale familievoorstelling 'Koning van Katoren', naar het boek van Jan Terlouw. T/m 20/8 in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag.

Muziek maken. Tot en met 27 augustus presenteert het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht (Buutkerkhof 10) de 'Muziekfabriek' voor 8 tot 15-jarigen (di t/m zo 12.00-17.00 uur). Jongeren kunnen er eigen muziekmachines bouwen, componeer- en sampleprogramma's uitproberen op de computer en melodietjes componeren voor een speeldoos.

Buren. Wie de buren wil afluisteren met een versterker en wil weten hoe een fax licht en donker leest, moet de doe-tentoonstelling 'Eureka' bezoeken in het Museum voor Communicatie in Den Haag.

Literatuur

De Verkeerde Rijmrichting is een vervolg op een literaire avond in de Tuinen van Mien Ruys zoals die in juli 1999 werd gehouden. De Tuin kent vele plekken waar dichters hun werk kunnen laten horen. De stichting ROMA is verantwoordelijk voor het programma en samen met de Tuinen voor de organisatie van het festival.

De Verkeerde Rijmrichting is de tweede aflevering van een serie festivals waarbij Haagse dichters /performers, dichters/performers ontmoeten uit andere plaatsen. Bij de eerste aflevering in Den Haag 24 april 1999 waren Amsterdamse performers te gast in Den Haag. Op 12 augustus komen de Haagse performers naar Dedemsvaart om daar samen met schrijvers uit Overijssel het publiek te vermaken. Daarom ligt in het programma de nadruk op schrijvers, die veel aandacht besteden aan hun voordracht. Regelmatig worden daarbij de grenzen met cabaret, pop en stand-up comedy overschreden. Zaterdag 12 augustus 2000 van 19.30 tot 22.00 uur in de Tuinen van Mien Ruys, Moerheimstraat 78 in Dedemsvaart. Informatie: Harry Zevenbergen van de Stichting ROMA, telefoon 070-3803862.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden