Kamermuziek

Delftse kamermuziek. Op vrijdag 28 juli start het vierde Delft Chamber Music Festival. Organisator en violiste Isabelle van Keulen wist voor haar knusse en sfeervolle kamermuziek-treffen weer vele musici van naam aan te trekken. Een echt thema heeft het festival niet, maar als startpunt koos Van Keulen het strijksextet 'Verklürte Nacht' van Arnold Schönberg. Rondom die belangrijke compositie en andere werken van Schönberg ('Verklürte Nacht' in pianotrio-versie, 'Weihnachtsmusik', Wals en polka voor twee violen) schaarde Van Keulen bekende en onbekende werken. Van William Walton bijvoorbeeld klinken het strijkkwartet, een vioolsonate en het pianokwartet en van Benjamin Britten staan ook veel onbekendere composities geprogrammeerd. Daarnaast veel kamermuziektoppers van Brahms (klarinetkwintet, pianokwartetten), Schumann (pianokwintet) en Schubert (Octet). Naast Van Keulen treden o.a. op Janine Jansen, Mikhail Pletnev, Bella Davidovitsj, Enrico Pace, Boris Pergamentsjikov, het Chilingirian String Quartet en de London Winds met klarinettist Michael Collins. Tot en met 6 augustus elke dag (behalve woensdag 2/8) twee concerten. Aanvang 14.15 en 20.15 uur. Alle concerten vinden plaats in de Van de Mandele-zaal in het Prinsenhof. Info: 015-2602602.

Orlando Festival. Nog een kamermuziekfestival, maar eentje dat al veel langer bestaat. In Kerkrade en abdij Rolduc begint op 29 juli het negentiende Orlando Festival. Twee weken lang kunnen kamermuziek-amateurs overdag les krijgen van gerenommeerde musici. Voor jonge professionele ensembles zijn er masterclasses door Sandor Devich (violist Bartók Kwartet) en Milan Skampa (altviolist Smetana Kwartet). Pianiste Tan Crone geeft in de eerste week samen met sopraan Miranda van Kralingen een vocale interpretatiecursus. Op de avondconcerten in Kerkrade, Maastricht en Aken treden o.a. het Borodin Kwartet, het Osiris Trio, altvioliste Esther Apituley, tenor Marcel Reijans en hoboïste Pauline Oostenrijk op. Tot en met 13 augustus. Info: 020-6230469.

Storioni Trio. Het Storioni Trio bestaat uit Bart van de Roer (piano), Wouter Vossen (viool) en Marc Vossen (cello). De jonge Nederlanders (alle drie nog twintigers) maken op dit moment een glanzende carrière. Een Sjostakovitsj-cd staat op stapel en in het komende seizoen concerteert het trio o.a. in de Londense Wigmore Hall en de Carnegie Hall in New York. Op 30 juli (14.15 uur) en 31 juli (20.15 uur) treedt het Storioni Trio op in de Robeco Zomerserie van het Amsterdamse Concertgebouw. Trio's van Sjostakovitsj, Tsjaikovski, Glinka en Rachmaninov en liederen van Sjostakovistj met mezzo-sopraan Elisabeth von Magnus.

Fotografie

Friesland. Tien eigentijdse visies op Friesland, dat is de uitkomst van een opdracht die het Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11) onder de inspirerende directie van Wim van Krimpen aan tien bekende kunstenaars heeft gegeven. Zij werden gevraagd om een beeld te geven van het Friesland zoals dat nu is te ervaren. Zo koos fotograaf Koos Breukel veertien skûtjesyl-families als onderwerp, fotografeerde Céline van Balen asielzoekers en legde Günther Förg het uitzicht vanuit de ramen van het Fries Museum vast. Opmerkelijk was het plan van de Chinees Zhuang Hui. Hij ensceneerde met behulp van in Friesland gemaakte foto's een voorstelling op reuzenformaat die vervolgens in Peking werd getoond. De expositie 'Friesland is...' loopt t/m 3 september.

Kosovo. Het Legermuseum in Delft (Korte Geer 1) vroeg fotograaf Martin Roemers voor een tentoonstelling een reportage te maken over de ervaringen die Nederlandse militairen op de Balkan hebben opgedaan. Roemers fotografeerde vanaf de zomer van vorig jaar tot aan het afgelopen voorjaar op locaties in Kosovo, Bosnië, Kroatië en Macedonië. Daarbij zocht hij nadrukkelijk naar de wisselwerking tussen Nederlanders en de lokale bevolking. Zo was hij er getuige van dat militairen hielpen bij de wederopbouw van vernietigde woningen en werkzaam waren als begeleiders van ziekentransporten. Ook legde hij de onvrede vast van de Kosovaren over de komst van de Russen. Roemers' foto's zijn t/m 17 september te zien.

Theater

Amsterdamse Bos. Theater het Amsterdamse Bos speelt in het openluchttheater van het gelijknamige bos 'De magie van het kwaad' van Oscar van Woensel, t/m 2/9, om 21.30 uur. Bij twijfelachtig weer vanaf 18 uur: 020/6433286.

Jeugd

JAN TERLOUW. Wie in Katoren de troon wil bestijgen moet over moed, wijsheid en zelfopoffering beschikken. De ambitieuze jongen Stach heeft nog een lange weg te gaan in de muzikale familievoorstelling 'Koning van Katoren', naar het boek van Jan Terlouw. Te zien t/m 20 augustus in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag.

DWAALGEESTEN. In Shakespeare's 'Midzomernachtsdroom' brengen slimme dwaalgeesten het hart van armzalige stervelingen flink op hol. Opus One danst het stuk over de verwikkelingen van vier verliefde jongeren deze zomer in de open lucht, voor iedereen vanaf acht jaar. Te zien t/m 30 juli in Openluchttheater Caprerea, Bloemendaal.

SOAPSPELEN. In 'Sophie's Fort 4 kids' kunnen kinderen theater, muziek en beeldende kunst maken met professionele kunstenaars. Het programma varieert van DJ-les tot djembe en van schilderen tot soapspelen. Dagelijks, behalve op maandag, in Fort Blauwkapel, Utrecht. Informatie: 030-2717677.

BUREN AFLUISTEREN. Wie wil weten hoe je met een versterker de buren af kunt luisteren, hoe de binnenkant van een webcam eruitziet en hoe een fax licht en donker leest, moet zeker de doe-tentoonstelling 'Eureka!' bezoeken. Het Museum voor Communicatie in Den Haag staat met deze expositie in het teken van apparatuur op het gebied van (tele)communicatie.

ZELF MUZIEK MAKEN. Tot en met 27 augustus presenteert het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht (Buurkerkhof 10) de eerste versie van 'MuziekFabriek' voor 8- tot 15-jarigen (di t/m zo 12.00-17.00 uur). Jongeren kunnen eigen muziekmachines bouwen met het constructie-speelgoed K'nex, componeer- en sample-programma's uitproberen op de computer en componeren voor een speeldoos, waarbij de beste plingplong-composities 'vertaald' zullen worden naar orgelboeken voor de grote dansorgels. Elke zondagmiddag vanaf 13.30 uur is er een Open Podium voor bandjes, orkestjes, rappers of ander aanstormend muziektalent (van tevoren opgeven op tel.nr. 030-231 27 89). Actuele info op internet: www.muziekfabriek.nl.

Literatuur

Couperus. In 1921 reisde Louis Couperus in opdracht van het weekblad de Haagse Post naar het Verre Oosten. Tussen maart en augustus van het jaar 1922 trok hij door Japan. Hij publiceerde zijn indrukken in de vorm van wekelijkse artikelen in het tijdschrift. Het boek van zijn Japanse reisverslag verscheen postuum onder de titel 'Nippon' (1925). In 1924 verscheen van Couperus' hand 'Het snoer der ontferming,' een verzameling van Japanse mythen en verhalen, veelal gebaseerd op studie van Japanse prenten. Het Couperus Museum toont onder meer een verzameling originele foto's uit de nalatenschap van de schrijver. Het merendeel is nooit eerder vertoond of geëxposeerd. De expositie plaatst de foto's in de context van Couperus' ervaringen en overpeinzingen, tezamen met Japanse prenten van de in beide boeken beschreven onderwerpen. Een contemporain Japans interieur completeert de tentoonstelling. Louis Couperus Museum, Den Haag. Tot en met 12 november. Museum geopend do. t/m zo. 12.00-17.00, en op afspraak. Tel. 070-3640653.

Jazz

Club Nuisance; onder die titel concerteert vanavond in de Amsterdamse Studio 1 aan de Overtoom (nr. 301) een groep improviserende musici onder leiding van slagwerker/samplerbespeler Steven Heather. Onder de deelnemende musici bevinden zich kopstukken als Jon Rose (viool), Richard Barret (sampler) en Gert-Jan Prins (radio en televisie). Alex Waterman (cello) en Alex Xuab voegen er met hun 'video games' een extra visueel aspect aan toe.

Cuba in de IJsbreker, het muzikale deelprogramma van de fototentoonstelling 'Cuba in Marseille', gaat vanavond in Amsterdam zijn tweede week in met een concert van het Ramón Valle Trio, dat op het afgelopen North Sea Jazz Festival voor een van de hoogtepunten zorgde. De bezetting is anders dan in Den Haag. Vanavond wordt de pianist bijgestaan door bassist Omar Rodríguez Calvo en slagwerker Liber Torriente Mirabal. Zaterdag speelt in de Ijsbreker de Grupo Changui de Guantánamo. Zondagmiddag speelt hetzelfde ensemble in Huis Marseille. Beide concerten wordt het orkest begeleid door een danspaar; zaterdag wordt het optreden voorafgegaan door een uitvoering van 'Para tí Nengón', een compositie voor twee percussionisten van Keyla Orozco.

Ilsa Huizinga, op het vocale jazzgebied een van de betere aanwinsten van de laatste jaren, speelt zaterdag in Bij Max in Den Oever.

Pop

Blues festival. Komend weekeinde vindt in Amersfoort voor de eerste keer het Beck's blues festival plaats. Vrijdagavond vanaf negen uur is er een kroegentocht met optredende bands in 24 cafés. Zaterdag zijn er optredens van o.a. de Big John Russell blues band, zondag van o.a. de Eelco Gelling Band.

Zomerfestival. Elk laatste weekeinde van juli, augustus en september viert Den Haag feest. Zaterdag 29 juli vindt de eerste van drie zomerfestivals plaats. Vanaf 16.00 uur geeft onder meer Junkie XL invulling aan het thema 'Dance'. Vanaf 22.00 uur is er een danceparty in de Nieuwe Kerk; toegang 20 gulden.

Carnaval. Liefhebbers van het niet-Nederlandse carnaval kunnen zaterdag terecht in Rotterdam. Voor de zestiende keer danst daar een Caribische optocht zich een weg door de stad. De stoet vertrekt om 13.00 uur vanaf het Leuvehoofd. 's Avonds leveren dj's op meerdere podia hun swingende bijdrage.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden