Kamermuziek

De Jiddische liederen die 'Di Naye Kapelye' zingt, zijn eeuwenoud. Hun muziek staat bekend als Klezmermuziek en is oorspronkelijk afkomstig uit Hongarije en de Balkan. Het is vrolijke muziek, bestemd voor feesten en partijen. Di Naye Kapelye bestaat uit zanger Yankl Falk en vier personen, die viool, mandoline, cello en klarinet spelen. Zaterdag 26/2 treedt het ensemble op in de Mallemolen in Groesbeek.

Wilbert Bulsink is zestien jaar en componist. In juni vorig jaar ontving hij de NOG Stimuleringsprijs. Een jaar eerder won hij het Prinses Christina Concours voor compositie. Theater Lantaren/Venster in Rotterdam organiseert een concert waarop werken van Bulsink worden uitgevoerd door De Holland Wind Players, Nienke van Rijn (viool) en Bulsink zelf aan de piano. Lantaren 2, Rotterdam, 1 maart.

Trio de Redobles heeft zichzelf vernoemd naar de geïmproviseerde versieringen die voorkomen in de zestiende-eeuwse Spaanse muziek. Dit trio geeft zondag 27 februari een concert in Schuilkerk De Hoop in Diemen. Het speelt oude en nieuwe muziek uit Spanje van componisten als Ortiz, Mudarra, De Falla en Granados. Daarbij zal ook de vihuela klinken, een kruising tussen een gitaar en een luit.

Arnold Schalker werd geboren in Den Haag, maar kreeg zijn piano-opleiding in Parijs en Genève bij de beroemdheden Yvonne Loriod en Nikita Magaloff. De pianist woont sinds 1965 in Duitsland, maar treedt zondagmiddag op in kasteel Eerde, tussen Ommen en Den Ham.

Het Holland Harp Trio is opgericht om de Trio sonate van Debussy voor fluit, altviool en harp te kunnen spelen. Maar er is meer mooie muziek voor deze combinatie, zoals werken van Bach, Takemitsu en Ravel. Zondag (13.30) speelt het trio in het Beauforthuis in Austerlitz.

Concerten

Mauricio Kagel. Omdat dirigent Reinbert de Leeuw verplichtingen elders heeft, dirigeert de componist Kagel vrijdag een concert van het Residentie Orkest in de Anton Philipszaal in Den Haag. Het programma bestaat geheel uit werken van de dirigent. De in Buenos Aires (1931) geboren Kagel, die bekendstaat om zijn experimentele stukken voor bijvoorbeeld naaimachines en slagroomkloppers, heeft een goede band met het orkest. Zo componeerde hij in 1994 een stuk ter gelegenheid van het negentigjarig bestaan. Deze keer speelt het orkest 'Les idées fixes', 'Quodlibet für Frauenstimme und Orchester' en 'Drei Etüden für grosses Orchester'.

Nog meer Kagel is te beluisteren bij het Schönberg Ensemble. Ditmaal kamermuziek, zoals 'Klangwölfe', 'Rrrrrr...: 4 soli für stimme mit Begleitung' en 'Rrrr...: 6 Schlagzeugduos'. Concertgebouw, Amsterdam, 1 maart; Nieuwe Kerk, Den Haag, 2/3 en Goudse Schouwburg, Gouda, 3/3 (15.00).

Bach. Het 250ste sterfjaar van Bach wordt herdacht met talloze concerten in het hele land. Zaterdagavond klinkt in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar de 'Grote Orgelmis', oftewel Bachs 'Klavierübung III'. Het stuk staat bekend als een van de hoogtepunten van de orgelliteratuur. Pieter van Dijk, organist van de Lutherse kerk in Alkmaar en de Oude Lutherse kerk in Amsterdam, speelt het werk.

Evgeny Kissin. De liefhebbers zullen het niet erg vinden dat de Russische pianist Evgeny Kissin tweemaal achter elkaar in Nederland optreedt. Zondag 27/2 speelt hij in De Doelen in Rotterdam, donderdag 2/3 in het Concertgebouw in Amsterdam.

Barbara Bonney. 'Just sing it', is het motto van de Amerikaanse sopraan Barbara Bonney. De meest gevraagde sopraan van dit moment geeft zaterdag zangles aan kinderen van acht tot veertien jaar. Concertgebouw, Amsterdam, 26/2 14.15. Een dag later geeft ze (op dezelfde tijd) een masterclass aan amateurs.

Jazz

The Jungle Warriors is precies wat de naam zegt. In deze grote formatie van gitarist Jan Kuiper treffen musici uit diverse culturen en heel verschillende geledingen uit de muziekpraktijk elkaar op het podium. Het resultaat is een bruisende mix van jazz, jungle, drum'n bass, impro, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse muziek. Vanavond speelt dit 'strijdorkest' in de Spieghel in Groningen.

Steve Lacy behoort al jaren tot de belangrijkste sopraansaxofonisten in de jazzmuziek. Afkomstig uit dixieland-regionen, ontdekte hij in de jaren vijftig samen met trombonist Roswell Rudd de veel avontuurlijker muziek van jazz-avonturiers als Thelonious Monk, Herbie Nichols en Cecil Taylor. Van de gezapige dixieland belandden ze in één keer in de jazzvoorhoede, om daar niet meer uit te verdwijnen. Samen met de Italiaanse trompettist Enrico Rava en hun Amerikaanse landgenoten Mal Waldron (piano), Reggie Workman (bas) en Andrew Cyrille (drums) brengen Lacy en Rudd zondag in het Amsterdamse BIM-huis het veelbelovende programma 'Round about Monk'.

Man Bites Dog, het Amsterdamse impro-trio met de onorthodoxe bezetting van altsax/basklarinet (Tobias Klein), gitaren (Daniem Gluzel) en slagwerk (Bernt Nellen), speelt vanavond in het Muziekcentrum in Den Bosch. Dampende funk, razende klezmer en vervormde rock zijn de elementen die zich mengen in hun improvisaties.

Dans

Scapino. Met 'Rosary' heeft artitiek leider Ed Wubbe een nieuw, avondvullend ballet gemaakt voor zijn Scapino Ballet. Veertien dansers geven in energiek groepswerk uitdrukking aan een abstracte danstaal vol passie, verlangen, hoop en verwarring. Wubbe zette zijn choreografie op het Strijkkwintet in C van Franz Schubert, waarin gekweldheid en afstandelijkheid elkaar afwisselen. In 'Rosary' heeft Wubbe zijn vorig jaar gemaakte duet 'Single manoeuvres' verwerkt. Een deel van de voorstellingen wordt live begeleid door het Rubin Quartett. Vanavond try-out in de Rotterdamse Schouwburg, vrijdag première, aldaar te zien t/m zo 27/2. Verder deze week in Alkmaar (De Vest, di 29) en en Arnhem (Schouwburg, woe 1 maart).

De Meekers presenteert tijdens het Internationaal jeugdtheaterfestival 2000 (Noord-Holland) de voorstelling 'Where's the money'. Het stuk speelt zich af in de wereld van een nep-mafiafamilie. Regie en choreografie: Arthur Rosenfeld. Première zo 27, om 14.00 uur in Purmerend (De Purmaryn), do 2 maart in Hilversum (Schouwburg Gooiland). Vanaf 7 jaar.

Eifman. Vorig seizoen maakte de Russische choreograaf enige furore met zijn ballet 'De rode Giselle'. Nu doet hij voor een korte tournee Nederland aan met 'De Russische Hamlet'. Dit stuk is gebaseerd op het tragische verhaal van tsaar Paul I, de labiele zoon van Catharina de Grote. Net als bij Shakespeare gaat het om intrige en moord omwille van de zucht naar macht en het verlangen naar liefde. Vrijdag 25 in Hasselt (Cultureel Centrum), za 26 Utrecht (Stadsschouwburg), zo 27 Den Haag (Danstheater a/h Spui), ma 28 Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg), di 29 Tilburg (Schouwburg), op 1 en 2 maart Amsterdam (Carré), 3 maart Gouda (Goudse Schouwburg).

Ballett Frankfurt is t/m zaterdag aanwezig in De Munt, Brussel. Oorspronkelijk zou 'Die Befragung des Robert Scott' uitgevoerd worden, maar blessures maken dit onmogelijk. Op het programma staan nu vier korte choreografieën: 'The the' (1995), 'Duo' (1996), '7 to 10 Passages' en 'One flat thing, reproduced'. Aan beide laatste stukken, op muziek van Thom Willems, heeft Forsythe enkele weken geleden de laatste hand gelegd.

Jeugd

Festival. In een tiental steden in Noord-Holland speelt van 25 februari t/m 5 maart het Internationaal Jeugdtheaterfestival. Met muziek, dans, theater en poppenspel biedt het een aantrekkelijk overzicht van het actuele jeugdtheateraanbod. Aanraders zijn het skate-dance event 'ISH' en het Canadese Mermaid Theatre met poppenspel in 'black-light'. Ook is er een tweetal symposia over de thema's 'klassiekers' en 'amusement'. Op 25/2 opent het festival in Hoofddorp met een groots slagwerkconcert in de open lucht. Informatie: 023/5319139.

Vesuvius. Oscar van Woensel schreef voor Het Syndicaat een heftige voorstelling op de rand van de afgrond. In 'Vesuvius' komt een groep jonge mensen met zelfmoordneigingen bij elkaar in een huisje op een vulkaan. Als de explosie nadert, komt de levenslust weer bovendrijven. Te zien, vanaf veertien jaar, 24 en 25/2 in het Akademietheater, Utrecht.

Stomp. In zijn nieuwe solovoorstelling vertelt Wijnand Stomp het verhaal van een man die na vele jaren terugkeert naar het eiland Curaçao van zijn jeugd. 'Padu', gebaseerd op het boek 'Padu is gek' van Miep Diekmann, is te zien 26/2 in RASA, Utrecht, 27/2 in de Toneelschuur, Haarlem, 29/2 in het Kampina Theater, Amsterdam, 1/3 in Provadja, Haarlem. Vanaf zeven jaar.

Cabaret staat centraal op de jongerentheaterdag (27/2) in het Rotterdamse Theater Zuidplein. Nieuwe cabaret-talenten als Klaas van der Eerden, René Broeders, Marc Marie Huibrechts en Maarten Lemmens brengen hilarische en absurde acts voor jongeren.

Klankspeeltuin. Vanaf de voorjaarsvakantie kunnen kinderen van zeven tot dertien jaar muziek maken, Niet met muziekinstrumenten en noten, maar door te dansen en te springen. Dat gebeurt met trommels, een trampoline of gekleurde tegels met daaronder een geluid. De IJsbreker, Amsterdam: op woensdag- en zondagmiddag om 13.30 en 15.30. Informatie: 020/6939093.

Pop

Romeo opent zaterdag in het Amsterdamse technologiecentrum New Metropolis de interactieve attractie Amazing Music Studio. Er is de fototentoonstelling 'Rock 'n roll years' te zien over popidolen van de laatste 35 jaar, met 120 beelden van onder meer Jimi Hendrix, Madonna, Oasis en David Bowie. Verder zijn in het Metropolisgebouw vj-workshops en andere performances. Bezoekers kunnen optreden in een videoclip, zingen in een douchecel en dansen op een interactieve dansvloer. Op het dak van New Metropolis worden verder concerten gegeven.

Jools Holland, de Britse presentator en muzikant, treedt deze week samen met Sam Brown in Nederland op. Vanavond Doornroosje Nijmegen, morgen Paradiso Amsterdam, za 013 Tilburg, zo Nighttown Rotterdam.

Bjorn again zet de revival van Abba voort. Vanavond Melkweg Amsterdam, morgen 013 Tilburg, zo Nighttown Rotterdam, ma Oosterpoort Groningen en di Tivoli Utrecht.

Def P, voorman van de Osdorp Posse, treedt deze weken op met de ska-formatie Beatbusters. Morgen staat het gezelschap in Subrosa (Almelo) en za in Park 3 in Harderwijk.

Postmen sluit vanavond de reeks flashbacks to Bob Marley af in de thuishaven Plan C in Rotterdam.

Daryll-Ann speelt morgen in Bolwerk Sneek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden