Kamermuziek

Onspeelbaar. Het laatste onspeelbare stuk in de gelijknamige serie in Theater Lantaren/Venster is het 'Livre pour Quatuor' van Pierre Boulez. Vijftien jaar geleden werd dit strijkkwartet uit 1949 voor het eerst gespeeld door het Arditti Quartet waarop Boulez het meteen terugtrok ter revisie (wat nog steeds moet gebeuren). Vier delen uit het 'Livre' konden de goedkeuring van de componist wel wegdragen en die delen worden nu voor het eerst in Nederland gespeeld door het Parijse Quatuor Rosamunde. Boulez' gecompliceerde stuk zal worden gecombineerd met muziek van Webern, Maderna, Messiaen en Leibowitz. Met medewerking van pianist Frank van de Laar. Woensdag 22/3 in Lantaren 2, aanvang 20.30 uur. Reserveren: 010/2772277.

Botsende butagasflessen. Mobiel Immbobiel is de titel van een halve marathon met twee pauzes die gegeven wordt door het Ives Ensemble met sopraan Barbara Hannigan. In première gaat het stuk 'Cantan un huevo' van Peter Bosch en Simone Simons, waarin computergestuurde klankmachines worden gecombineerd met een kwartet van vlees en bloed. Botsende butagasflessen in smalle middeleeuwse straatjes zijn het uitgangspunt voor mechanische schudtafels met glaswerk. Ook op het programma verschillende met tijdsduren aangeduide composities, die in allerlei combinaties gespeeld worden. Op woensdag 22 maart in De IJsbreker (20.30 uur) en zondag 26 maart in Huis aan de Werf in Utrecht (21.00 uur). Dat laatste concert is onderdeel van de Cage Week en wordt voorafgegaan door een discussie met als thema 'Cage: genie of charlatan'. Info: 075/6120712.

Bach

Fugakunst. De Amsterdamse Bachsolisten bestaan 15 jaar. Enkele musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest besloten in 1985 een ensemble te formeren om zich te specialiseren in de stijlprincipes van de barok. Hun eerste wapenfeit was toen een uitvoering van Bachs 'Kunst der Fuge'. Op Bachs verjaardag keren de Bachsolisten terug op hun schreden en voeren nogmaals dit hoogtepunt in de fugakunst uit. Op 21 maart in de Waalse Kerk in Amsterdam (20.15 uur). Op 18 maart in de Geertekerk in Utrecht (20.15 uur) en op 2 april in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp (11.30 uur). Info: 020/6238189.

Johannes-Passion. De passies komen er weer aan. Zeker in dit Bach-jaar zal het aanbod overweldigend zijn. De Laurenscantorij koos als datum Bachs geboortedag voor een uitvoering van de 'Johannes-Passion'. Het begeleidend orkest is Concerto '91, Barend Schuurman dirigeert. Caroline Stam, Wilke te Brummelstoete, Robbert Overpelt, Nico van der Meel, Tom Sol en Charles van Tassel zijn de solisten. In de Rotterdamse Sint-Laurenskerk op 21 maart om 20.15 uur. Info: 010/4131494.

Cantates. Het Combattimento Consort speelt onder leiding van Jan Willem de Vriend drie Bach-cantates. Sopraan Johannette Zomer zingt 'Mein Herze schwimmt im Blut' (BWV 199), bas Klaus Mertens 'Ich will den Kreuzstab gerne tragen' (BWV 56). Samen zingen ze de cantate 'Ich geh und suche mit Verlangen' (BWV 49). Het Consort speelt de apocriefe ouverture BWV 1070, beter bekend als Bachs Vijfde Ouverture. 17 maart in Musis Sacrum te Arnhem (20.15 uur), 18 maart in de Concertzaal van Tilburg (20.30 uur) en 19 maart in Concertgebouw Amsterdam (11.00 uur Zondagochtendconcert).

Orgel

Westerkerk. Het Flentrop koororgel van de Amsterdamse Westerkerk is gerestaureerd. Gedurende de restauratie van kerk en hoofdorgel van 1988 tot 1992 fungeerde dit koororgel als hoofdorgel. In 1992 werd duidelijk dat ook aan een restauratie van het koororgel niet viel te ontkomen. De restauratie is bijna geheel bekostigd uit giften van particulieren, bedrijven en instellingen. Jos van der Kooy en Hilda Wiarda zullen tijdens de officiële ingebruikname het koororgel bespelen. Er wordt verder meegewerkt door de Cantorij van de Westerkerk en een vijftal solisten. Op het programma werken van Mendelssohn, Britten, De Klerk,Post, Bach, Kee en Widor. Zondag 19 maart in de Westerkerk. Aanvang 15.30 uur, toegang vrij.

Jazz

From Cuba to Colombia heet het programma waarmee Jaime Rodríguez Latin Music Ensemble de komende weken door ons land toert. Percussionist/zanger Jaime Rodríguez groeide op in Colombia, maar woont alweer lange tijd in Nederland. Eerder leidde hij de salsaformatie Rumbata, waarin Afro-cubaanse ritmes de basis vormden. In het nieuwe programma ligt het accent meer op de veelzijdige muziek uit Colombia, waaronder de cumbia, de vallenato en de música llanera. De tournee voert het tien-koppige Latin Music Ensemble deze maand langs Roermond (CK Theater, vanavond), Den Haag (Anton Philipszaal, 17), Woerden (Het Klooster, 18), Zaandam (Zaantheater, 19), Utrecht (Vredenburg, 21), Amsterdam (Meervaart, 23), Leeuwarden (Harmonie, 24) en Ijmuiden (Thalia, 26).

Rhythms & Movers is de naam die percussionist Nikos Tsilojanis gaf aan een over twee avonden verspreid project waarin de kern van muzikale creativiteit en improvisatie wordt onderzocht. Vanavond doet hij dat in het Utrechtse Jazzpodium met Michael Vatcher (slagwerk), Henk Spies (saxofoon) en Ton van Leeuwen (elektronica) en met twee dansers: Ulrike Panhorst en Maartje Jaspers.

Het BMN Trio ontleent haar naam aan de achternamen van de participerende musici: Thomas Borgmann (saxofoons), Wilber Morris (bas) en Reggie Nicholson (drums). De saxofonist is een relatief onbekende musicus, Morris en Nicholson zijn al jaren actief, speelden met de allergrootsten in de nieuwe jazz en vormen een prestigieuze ritmesectie. Zondag, Grand Theatre, Groningen.

Dans

Het Nationale Ballet brengt vanaf 22 maart haar nieuwe programma, dat overigens louter bestaand werk bevat. Van artistiek leider Wayne Eagling wordt 'Frankenstein, the modern Prometheus' uitgevoerd. Dit uit 1985 daterende ballet was zijn eerste choreografie voor het Londense Royal Ballet. Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige roman van Mary Shelley uit 1818. Het Nationale Ballet voerde het eerder uit in 1993. Het programma bevat verder 'Zoals Orpheus' van Toer van Schayk (uit 1984) en 'Four Sections' van Ted Brandsen; dit ballet (1991) was zijn eerste choreografie voor het gezelschap nadat hij zijn carrière als danser had beëindigd. Tot en met 8 april twaalf keer te zien in Het Muziektheater in Amsterdam.

De Danscombinatie is een bijzondere samenwerking tussen Dansgroep Krisztina de Châtel, Het Nationale Ballet en Leine & Roebana. Verschillende danstechnieken komen aan bod in 'Sarcasmen' en 'Trois Gnossiennes' (Hans van Manen, Het Nationale Ballet), 'If we could only even if we could' (Leine & Roebana) en 'Paletta' van De Châtel. In de 'Grand Finale', verzorgd door De Châtel, dansen leden van de drie gezelschappen samen. Op 16 en 17/3 (première) in Hoofddorp (Schouwburg De Meerse), 18/3 Roosendaal (De Kring), 21/3 Almere (De Metropole), 22/3 Gouda (Goudse Schouwburg). Tournee tot eind april.

Pop

Het succes van de Nederpop wordt vandaag op de studium generale van de Rotterdamse Erasmus universiteit verklaard. Jan van der Plas van het Nationaal Pop Instituut plaatst de Nederpop in een sociologisch, historisch en economisch kader. Rick de Leeuw, zanger van de Tröckerner Kecks, verzorgt een column. Aanvang 20.00 uur, Burg. Oudlaan 50, gratis entree, info: 010/4081144 of 'www.eur.nl/studium'.

Female Factory treedt za voor het laatst op. Dertien vrouwen uit negen landen betreden samen het podium van Paradiso om onder leiding van Adelheid Roosen en Leoni Jansen muziekstijlen en tradities te verweven.

Khaled, de Frans-Algerijnse 'koning van de Rai' die bekend is van het nummer 'Aisha', treedt zaterdag op in de Groenoorhallen in Leiden. In het voorprogramma Najat Aatabou uit Marokko en Cheb Aissa uit Algerije.

Anouk staat za in Frits Philips in Eindhoven.

Sting bracht vorig jaar de cd 'Brand new day' uit. Vanavond en morgen staat hij in Ahoy Rotterdam.

Green Lizard speelt vr in 013 Tilburg, za Keut in Rock in Onderdijk en di in So What in Gouda.

Krezip is een Tilburgse band die onlangs een contract tekende bij de grote maatschappij Warner en ook op het programma staat van Pinkpop 2000. Zaterdag speelt de band in zaal Onderdijk in Onderdijk.

Macy Gray ontving in Engeland twee Brit Awards voor beste vrouwelijke artieste en beste nieuwkomer. Haar album 'On how life is' werd onlangs in Nederland goud. Woensdag staat ze in concertzaal Vredenburg in Utrecht.

Venice speelt vanavond in 013 Tilburg , za Vredenburg Utrecht en zo Fenix Sittard.

16 Horsepower begint morgen een tournee door Nederland in Hedon Zwolle, za Vredenburg Utrecht, ma Doornroosje Nijmegen, di Nighttown Rotterdam en wo Harmonie Leeuwarden.

Jeugd

1001 Nacht. Elke nacht vertelt de schone Sjahrazaad mooie verhalen aan de wrede koning Sjahriaar, om hem af te leiden van zijn moordlustige neigingen. De drie vertellingen in '1001-nacht' van Het Waterhuis zijn te zien 18 en 19 maart in de Rotterdamse Schouwburg, 22 maart in Wijkgebouw Kamelia, Rotterdam. Vanaf tien jaar.

Eindtijd. De voorstelling 'Eindtijd' van Danstheater Aya is een combinatie van dans, zang en rap over afscheid nemen en verlies. Na 'Bronstijd', 'Schrijntijd' en 'Tegentijd' is dit het slot van een vierluik voor jongeren van choreografe Wies Bloemen. Te zien 13 en 14 maart in De Triade, Den Helder, 21 en 22 maart in 'T Voorhuis, Emmeloord.

Boerencrisis. 'Curse', naar 'Curse of the Starving Class' van Sam Shepard, speelt op het platteland in het zuiden van de VS, waar een boerenfamilie in crisis raakt. Het Friese Produktiehuis 'n Meeuw speelt de jongerenvoorstelling 16 maart in City of Wesopa, Weesp, 17 maart in De Garenspinnerij, Gouda, 18 maart in De Colle, Kollum, 22 maart in Het Assink, Kaaksbergen.

Nonkel Eddy. Wereldreiziger 'Nonkel Eddy' komt met een rugzak vol verhalen op bezoek. Acteur Dimitri Leue van het Vlaamse Productiehuis Bronks speelt in de voorstelling samen met zijn 'nonkel' -Vlaams voor oom- Warre Borgmans. Vanaf acht jaar, te zien 18 maart in de Rotterdamse Schouwburg, 19 maart in De Brakke Grond, Amsterdam.

Kernramp. In de Rotterdamse Kunsthal is de tentoonstelling 'Kinderen tekenen voor leven' te zien, met kindertekeningen rond de kernramp in het Russische Tsjernobyl. De aangrijpende expositie vindt plaats in het kader van de Tekeningenmanifestatie 2000 en is te zien t/m 23 april.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden