Kamermeerderheid: ‘Zonder inenting niet welkom op de crèche’

null Beeld Anp
Beeld Anp

Nog voor de Tweede Kamer terug is van reces wordt er in volle hevigheid gediscussieerd over vaccinaties. Voor één plan is breed draagvlak. Kinderdagverblijven moeten niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren, vinden het kabinet en een Kamermeerderheid.

Staatssecretaris Tamara van Ark (sociale zaken) gaat onderzoeken of zoiets mogelijk is. D66 wil daarop niet wachten, en heeft nu al een concreet wetsvoorstel klaarliggen om te regelen dat kinderdagverblijven kinderen mogen weigeren. “Wij willen het zo snel mogelijk indienen”, zegt D66-Kamerlid Rens Raemakers. “Dit is nodig om de gezondheid van jonge kinderen te beschermen.” D66, VVD, CDA en SP steunen het plan.

Het is aan de ene kant dezelfde discussie als in 2014, na de laatste mazelen-epidemie. Ook toen klonk vanuit de Tweede Kamer de smeekbede om vaccineren op een of andere manier meer verplichtend te maken. Er is wel een belangrijk verschil met toen. De VVD, de grootste partij, steunt die roep nu ook.

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff vindt dat kinderdagverblijven ouders moeten kunnen weigeren. Hij wil nog een stap verdergaan: ook een vaccinatieplicht op alle crèches is voor de VVD-fractie ‘zeker het onderzoeken waard’. Het zou betekenen dat niet-gevaccineerde kinderen dan nergens in de kinderopvang meer terechtkunnen.

'Geen respect, sorry'

Zowel de VVD als D66 wijst op de kwetsbare positie van juist baby’s. De vaccinatie tegen mazelen is pas bij veertien maanden; tot die tijd zijn baby’s niet beschermd bij een epidemie, terwijl ze vaak al wel naar de crèche gaan.

Een groeiend aantal ouders heeft bezwaren tegen vaccinatie. De vaccinatiegraad in Nederland dreigt te dalen onder 90 procent. “Ik hou niet van verbieden (...) maar vaccinatie is een kwestie van onze kinderen beschermen en het is een kwestie van elkaars kinderen beschermen”, schrijft VVD’er Klaas Dijkhoff in een bericht aan de achterban. Hij heeft ‘geen respect, sorry’ voor ouders die de ‘feiten en wetenschap’ afwijzen.

In het uiterste geval wil de VVD-fractie zelfs praten over de meest vergaande maatregel, een algemene vaccinatieplicht voor heel Nederland. Zover is het nu nog niet, zegt Dijkhoff.

Ingewikkeld

Na de zomer wachten de Kamer nog ingewikkelde discussies. Alle plannen, zelfs de minst vergaande, leiden al snel tot een discussie over botsende grondrechten. Crèches mogen nu geen kinderen weigeren als hun ouders om levensbeschouwelijke redenen de kinderen niet willen inenten.Eerdere kabinetten deinsden om juridische redenen telkens terug.

VVD-minister Schippers stuurde precies een jaar geleden nog een conclusie naar de Kamer: bijna alle plannen zijn juridisch zeer problematisch. Ze had het samen met het ministerie van sociale zaken laten onderzoeken. Een vaccinatieplicht voor alle crèches? “Geen juridische basis (…) vanwege ongerechtvaardigd onderscheid op grond van godsdienst dan wel levensovertuiging.” Crèches toestaan om kinderen te weigeren? “Dit zal naar verwachting stuiten op dezelfde bezwaren.” Schippers voorzag ook problemen met de privacywetgeving.

D66 zegt te verwachten dat de weging dit keer anders wordt. Raemakers: “Als de vaccinatiegraad te laag wordt, is er een nieuwe balans nodig tussen botsende belangen.”

De plannen

Er zijn zeker vier varianten mogelijk, alle vier juridisch complex.

1. Weigerrecht. Crèches mogen kinderen weigeren die niet zijn ingeënt. Ouders moeten uitwijken naar een crèche die alle kinderen toelaat. Dilemma: ouders worden beperkt in hun vrijheid van keuze van een crèche.

2. Meldplicht. Alle kinderdagverblijven moeten hun vaccinatiegraad bekendmaken. Ouders moeten de informatie geven. Dilemma: medische gegevens opslaan in een database is privacygevoelig.

3. Vaccinatieplicht op alle kinderdagverblijven. Geen vaccinatie, geen opvang, ook niet in een ander dagverblijf. Dilemma: kan botsen met vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing.

4. Algemene vaccinatieplicht voor alle kinderen. Dilemma: idem.

Lees ook:

Het filosofisch elftal: Vaccinaties verplichten? En goed opvoeden dan?

Dat meer ouders ervoor kiezen om hun kinderen niet te laten vaccineren, leidt tot soms heftige discussies. Zou de overheid inenten moeten verplichten?

Vaccinatie heeft de schijn tegen, maar refo's prikken juist meer

Op grond van de Bijbel je kind niet vaccineren, wordt in bevindelijk gereformeerde kringen eerder uitzondering dan regel, zo blijkt uit een onderzoek. Iedere generatie reformatorische christenen heeft minder moeite met prikken ­tegen bijvoorbeeld mazelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden