Kamermeerderheid wil rokers harder aanpakken

null Beeld anp
Beeld anp

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een strengere aanpak van het roken. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid moet volgens de partijen meer doen dan alleen de verkoopleeftijd voor tabak verhogen.

Redactie

De PvdA, SP, D66 en CDA bevestigen berichtgeving hierover vanavond in Nieuwsuur.

Myrthe Hilkens (PvdA) wil dat Van Rijn met een brief of nota komt waarin een 'breed pakket maatregelen' wordt aangekondigd om het roken te ontmoedigen. Daarbij valt te denken aan minder verkooppunten voor tabak, de verhoging van accijns, het verbieden van smaakstoffen in tabak en het onaantrekkelijk maken van pakjes.

Ziek
'Het is een waanzinnig hardnekkige verslaving waarvan heel veel mensen ziek worden.' Ook de andere partijen denken aan maatregelen in die hoek.

Henk van Gerven van de SP pleit voor een nieuwe campagne tegen het roken en een verbod op roken op het schoolplein. De maatregelen zijn volgens hem hard nodig omdat het aantal rokers weer is toegenomen. Hij wil verder dat het rookverbod in de horeca goed wordt gehandhaafd.

Verzacht
Onder het vorige kabinet werd een aantal maatregelen tegen het roken verzacht en er werd nadrukkelijker gewezen op de verantwoordelijkheid van mensen zelf. Er was veel kritiek op dit beleid van antirookorganisaties zoals het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden