Kamermeerderheid wil af van onverdoofd ritueel slachten

Ritueel geslachte dieren voor het Offerfeest. Beeld
Ritueel geslachte dieren voor het Offerfeest.

De PvdA twijfelt niet langer en steunt het voorstel van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) om een einde te maken aan het onverdoofd ritueel slachten van dieren. Met de PvdA erbij is er een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor, want eerder schaarden PVV, SP, GroenLinks en D66 zich al achter de PvdD.

Thieme wil af van de uitzondering in de wet die het joodse en islamitische slachters toestaat dieren zonder verdoving te slachten. Haar partij heeft er veel moeite mee dat het vaak onnodig lang duurt voordat het dier het bewustzijn verliest. Bij een rund kan het zelfs vier minuten duren voordat hij dood is nadat zijn nek is doorgesneden. Ook wetenschappers en dierenartsen geven aan dat dieren die ritueel worden gedood extra stress en pijn ervaren.

CDA, ChristenUnie en SGP willen geen verbod op het onverdoofd ritueel slachten. Ook de VVD twijfelt, omdat een verbod de vrijheid van godsdienst zou raken. Rabbijn Raphael Evers noemde een verbod eerder 'een rechtstreekse breuk met de Nederlandse traditie van tolerantie en godsdienstvrijheid'. 'Dit onderwerp raakt onze vrijheid van religie.'

Volgens Evers wordt verdoving voor of na de slacht niet toegestaan door het Jodendom. 'De Conference of European Rabbis bevestigt, dat geen van haar aangesloten rabbijnen-leden uit alle Europese landen verdoving toestaan," aldus de verklaring. Toch bepaalde het Europees Hof van de Rechten van de Mens in 2000 dat een verbod op onverdoofd ritueel slachten niet in strijd is met de vrijheid van godsdienst.
Zo is in de Scandinavische landen en in Zwitserland de rituele slacht al verboden, zonder dat het Europese Hof deze landen op de vingers tikte.

De Kamer praat volgende week over het voorstel van Thieme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden