Kamermeerderheid is nu tegen rekentoets

Alleen VVD en PVV nog voor plan om rekenniveau op te krikken

Of de rekentoets er ooit nog komt, wordt steeds meer de vraag. Middelbare scholen zelf hebben er nooit om gevraagd, laat staan scholieren. Toch: opeens, vier jaar geleden, was hij er, naast het eindexamen. Een paardemiddel, ingevoerd omdat het rekenniveau in Nederland bedroevend was. Het moest een stok achter de deur zijn voor beter rekenonderwijs. Maar het moment dat je er op kon zakken, werd steeds uitgesteld.

Ook nu weer: nu keert nota bene regeringspartij PvdA zich ertegen. Gisteren zei PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanasing dat zij wil dat de resultaten van de toets voor vmbo- en havo-leerlingen nog altijd niet meetellen. Vwo-examenkandidaten kunnen volgens Jadnanasing de toets wel maken. Zij halen hem meestal met gemak.

Dat de PvdA uitstel wil, betekent dat een ruime Kamermeerderheid tegen de toets is. Daar is ook steeds groter verzet tegen. Gisteren maakte minister Jet Bussemaker van onderwijs al bekend dat de toetsresultaten dit jaar nog niet tellen voor scholieren in het middelbaar beroepsonderwijs. De resultaten in het mbo zijn zo bedroevend, dat het onverantwoord zou zijn om de cijfers te laten tellen. Er zouden duizenden leerlingen op zakken, terwijl zij daar zelf niet veel aan kunnen doen. Omdat er bijvoorbeeld een tekort is aan docenten, hebben flink wat onderwijsinstellingen hun rekenonderwijs nog niet op orde.

In de kwestie-rekentoets staan de regeringspartijen VVD en PvdA lijnrecht tegenover elkaar. De VVD is nog steeds voorstander. Dat het mbo er niet in is geslaagd zijn leerlingen klaar te stomen voor de toets, is volgens VVD-Kamerlid Karin Straus de minister te verwijten - zij had de instellingen steviger achter de broek moeten zitten. "Bussemaker is hopeloos achter met haar huiswerk."

Maar de rest van de Kamer ziet het inmiddels anders. "Laten we teruggaan naar waar het om begon", zegt Jadnanasing. "Om de jongeren. Ik wil nog altijd dat zij goed leren rekenen, maar op deze manier zakken er te veel door het ijs."

In 2011 nog stemde de Kamer, op de SGP na, unaniem voor invoering van de toets. Sindsdien is er gedonder. Steeds opnieuw werd de invoering uitgesteld. De toets was ondeugdelijk, de scholen waren er nog niet klaar voor. Het laatste plan was dat de rekentoets dit eindexamenjaar voorzichtig zou meetellen voor het examen. Maar in de Kamer is de stemming inmiddels behoorlijk omgeslagen. Waar een extra toets vier jaar geleden nog een goed idee leek, gaat het nu vaak over 'toetsgekte'.

D66-Kamerlid Paul van Meenen vindt invoering van de toets 'onaanvaardbaar'. Hij wil een 'heel Holland zakt' voorkomen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: "Er wordt een bloedbad aangericht. Leerlingen worden het slachtoffer van een prestigekwestie." CDA-Kamerlid Michel Rog spreekt van een prestigeobject. Ook SGP, GroenLinks en de ChristenUnie zijn tegen de rekentoets.

Aan de kant van de VVD staat alleen nog de PVV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden