Kamermeerderheid gloort voor schrappen van strafbepaling

De zaak is nog onder de rechter en zolang dat het geval is laten de meeste Kamerleden zich niet direct uit over de vraag of het verbod op majesteitsschennis uit het wetboek van strafrecht moet worden gehaald. Toch lijkt zich voorzichtig een Kamermeerderheid af te tekenen voor het afschaffen van het verbod, zeker als het tot een veroordeling komt van Abulkasim al-Jaberi, de activist die 'fuck de koning' riep en daarom wordt vervolgd.

Joost Taverne (VVD): "Nu is eerst de rechter aan zet. Afhankelijk van diens uitspraak kunnen wij als wetgever het wetsartikel afschaffen, als we het met de wetsinterpretatie van de rechter niet eens zijn. Net als veel mensen keek ik op van het besluit van het Openbaar Ministerie om deze man te vervolgen. Ik had me ook een ander besluit kunnen voorstellen."

Ook PvdA-Kamerlid Recourt houdt zich nog even op de vlakte, ook al heeft Peter Rehwinkel namens de PvdA zich in 2007 al eens uitgesproken voor het schrappen van het verbod op majesteitsschennis. "Ik denk dat dat nog steeds het standpunt van de PvdA is, maar dat wil ik toch eerst even in de fractie bespreken. En ik wil ook eerst de wet bestuderen, want er zitten misschien wel haken en ogen aan het afschaffen van het verbod. Hoe zit het met het beledigen van bevriende staatshoofden? Dat moeten we wel in samenhang bekijken."

Geheide voorstanders van afschaffing van het verbod zijn D66 en SP. Ook GroenLinks heeft zich in het verleden daarvoor uitgesproken. De PVV, gisteren niet bereikbaar voor commentaar, kan bijna niet anders dan voor afschaffen zijn. Wat Geert Wilders betreft moet je immers alles kunnen zeggen. Het CDA staat pal voor behoud van het verbod. Madeleine van Toorenburg: "De koning kan zich niet verdedigen. We hebben democratisch afgesproken dat je hem daarom niet mag beledigen. Dat moet zo blijven."

SP- en D66-Kamerleden Ronald van Raak en Gerard Schouw trekken een parallel met het verbod op godslastering dat op hun initiatief uit het wetboek van strafrecht is gehaald. Het betreffende wetsartikel waanden zij een dode letter, totdat het door toenmalig minister Donner van binnenlandse zaken weer tot leven werd gewekt. Dat was voor hen reden in actie te komen. Nu komen zij mogelijk weer in actie, als het tot een veroordeling komt van Al-Jaberi. Van Raak: "Wij vinden het belangrijk dat wie wordt beledigd naar de rechter kan stappen. Ook de koning. Maar wij vinden het niet nodig dat de koning nog eens extra wordt beschermd."

Schouw verwacht overigens niet dat het tot een veroordeling komt. "In dat geval is het niet nodig het wetsartikel direct te schrappen, want dan is het een dode letter. Dan kunnen we rustig wachten totdat de wet in zijn geheel een keer wordt opgeschoond."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden