KamerMaker spuugt grachtenpandje uit

De jubilerende Amsterdamse grachtengordel krijgt er een aanwinst bij. Een grachtenpand 'gebouwd' door een 3D-printer.

Aan de Tolhuisweg in Amsterdam-Noord, vanaf het Centraal Station te bereiken met de veerpont over het IJ, schittert een zes meter hoge zilveren doos in de lentezon. Het is moeilijk voor te stellen maar het gevaarte, gemaakt van het karkas van een container, is een 3D-printer waarmee dit jaar een grachtenpand zal worden 'geprint'.

Met drie man wordt het luik van de 3D-printer, die de KamerMaker wordt genoemd, geopend. Hans Vermeulen, architect en een van de oprichters van DUS Architects, houdt het plastic strokengordijn dat voor de ingang hangt opzij en zegt: "Stap er maar in."

In de KamerMaker ligt een voorbeeld van wat er in 3D geprint is. "Dit is het rozetraam voor het grachtenpand," zegt Vermeulen. De kop van de printer heeft het laag voor laag opgebouwd. "Het digitale ontwerp wordt omgezet in een tastbaar object, dat van onderaf wordt geprint. Omdat de 3D-printer zo groot is, kan de KamerMaker gemakkelijk de verschillende onderdelen - zoals de stukken voor de muur, vloer, deuren en ramen - van het grachtenpand printen." Door de KamerMaker voelt Vermeulen zich naast architect ook weer aannemer.

Het materiaal om mee te printen gaat er van bovenaf in. Hier kom je met een ladder. "Je bent de eerste journalist die zich op de ladder waagt", zegt Vermeulen. "Kijk, voor het grachtenpand zullen we gaan printen met dit biologische plastic dat niet gebaseerd is op olie", zegt hij terwijl hij een handvol plastic korrels laat zien.

Het grachtenpand van plastic komt aan het Buiksloterkanaal te staan. "Voor de gelegenheid hebben we die omgedoopt tot de Buikslotergracht. We beginnen met één grachtenpand, daarna zien we wel verder", zegt Vermeulen.

Behalve de locatie, de printer en de eerste digitale versie van het grachtenpand is er nu ook toestemming van de gemeente Amsterdam. "Alle lichten staan op groen. Dit jaar moet het gebeuren", zegt Vermeulen. In zijn kantoor staat de maquette van het grachtenpand. "Voor het eerst werken we met modellen op een schaal van 1:20, waarvan het materiaal precies hetzelfde is als de onderdelen die we straks gaan printen met de KamerMaker. Dat is bijzonder." Elk onderdeel ziet eruit als een groot legoblokje, maar dan met een driedimensionale voor- en achterkant.

Waarom wilde hij een grachtenpand en niet een nieuw, modern gebouw laten printen? "In eerste instantie sluit het aan op het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachten", zegt Vermeulen. "Daarnaast hebben we gekozen voor een grachtenpand omdat het voor iedereen iets herkenbaars is. Maar als ze vervolgens dichterbij komen denken ze: 'huh, hoe is dit nou weer gemaakt?'"

Voor de ontwikkeling van de KamerMaker werkt het bureau samen met specialisten op dit gebied. Het driedimensionale printen is nog volop in ontwikkeling. Zo is printen in plastic, hout en goud al mogelijk, maar voorziet Vermeulen dat ook andere materialen, zoals marmer, in de toekomst geprint kunnen worden. Bijvoorbeeld door slijpafval uit de marmerindustrie te combineren met een polymeer.

Naar verwachting gaat de bouwplaats, die vrij toegankelijk zal zijn voor publiek, begin juni open. "Dan wordt hopelijk ook het eerste geprinte stuk van het grachtenpand geplaatst", aldus Vermeulen. Het grachtenpand wordt in eerste instantie een huis voor educatie en co-creatie. "Met de groei van het grachtenpand zal ook de kennis over de mogelijkheden van het 3D-printen groeien."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden