Kamerlid Voortman moet in Utrecht GroenLinks' visitekaartje worden

Linda Voortman. Beeld ANP
Linda Voortman.Beeld ANP

Linda Voortman verlaat de Tweede Kamer om wethouder in Utrecht te worden. Fractievoorzitter Jesse Klaver laat een belangrijk Kamerlid gaan om te laten zien dat de partij verantwoordelijkheid kan dragen in het hele land.

Wilma Kieskamp

Na de grote winst van GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen is de partij dringend op zoek naar wethouderskandidaten voor de grote steden. Een is er al gevonden. Kamerlid Linda Voortman, de tweede vrouw van de Tweede Kamerfractie van de partij, wordt wethouder in Utrecht.

Formeel is het college nog niet rond, maar Linda Voortman (37) maakte gisteren haar vertrek als Kamerlid vast bekend. "Ik ben enorm vereerd en heb veel zin om me als wethouder in te gaan zetten voor een groen en sociaal Utrecht", schreef ze op Twitter. GroenLinks is de grootste partij in de stad en leidt de college-onderhandelingen.

Dat fractievoorzitter Jesse Klaver een belangrijk Kamerlid laat gaan, geeft aan hoe belangrijk GroenLinks het vindt de winst in de steden de komende jaren vast te kunnen houden. GroenLinks wil zichtbaar zijn met bestuurders en bewijzen verantwoordelijkheid te kunnen dragen in het hele land. In dertien steden werd de partij de grootste; er zijn dubbel zoveel raadsleden als eerst.

Kabinetsformatie

Linda Voortman speelde het afgelopen jaar al een belangrijke rol bij de kabinetsformatie waar GroenLinks een tijd in beeld was als mogelijke regeringspartij. Ze regelde dat de GroenLinks-leider goed beslagen ten ijs kwam bij de onderhandelingen met VVD, CDA en D66. Voortman bereidde veel van die onderhandelingen inhoudelijk voor.

Ze kwam in 2010 voor het eerst in de Tweede Kamer, na een verleden bij de vakbond FNV. Daar organiseerde ze acties van schoonmakers voor hoger loon en meer scholing. Op het hoogtepunt werd station Utrecht Centraal een week lang bezet. In de Tweede Kamer was ze voor GroenLinks jarenlang de woordvoerder over zorg en asielbeleid, waarbij ze onder andere een van de vaste pleitbezorgers was voor een kinderpardon.

Door in haar woonplaats Utrecht wethouder te worden, treedt Linda Voortman in de voetsporen van eerdere GroenLinks-Kamerleden die naar de lokale politiek vertrokken, zoals Andrée van Es.

Lees ook:
De verkiezingsuitslag laat zien: het is inkomen en kennis versus de rest
De winst van GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen brengt in beeld waar veel hoogopgeleiden wonen. De scheidslijn tussen dat deel van Nederland en de rest tekent zich opnieuw duidelijk af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden