Kamerlid Tofik Dibi: De term links drukt te zwaar op partij

GroenLinks wordt te veel gezien als ouderwets links en dat kost de partij stemmen. Volgens Kamerlid Dibi moet het anders: „De Groenen zou een betere naam zijn."

De naam ’GroenLinks’ roept zoveel verkeerde associaties op dat de partij er goed aan zou doen serieus een naamsverandering te overwegen, meent Tweede Kamerlid Tofik Dibi. „Soms denk ik: als mensen eens wisten hoe we er echt in staan, dan zouden we meer stemmen krijgen. Zeker wel het dubbele van de zeven zetels die we nu hebben.”

Een nieuwe naam zoals ’De Groenen’ zou dat al kunnen realiseren. „Groen is veel breder dan alleen het milieu. Dat de politie de straten schoonhoudt, is ook groen.” Het stempel ’links’ hangt hij liever aan de wilgen. „Die term drukt een heel zwaar stempel op de partij. Je denkt daarbij aan een donkergroene, zure, socialistische groep mensen die denkt dat ze de wereld kan verbeteren door de aanleg van een moestuintje.” Niet dat Dibi afstand wil doen van zijn linkse roots: „Natuurlijk zijn we links en daar ben ik ook trots op. Maar we zijn nadrukkelijk niet oud-links, want dat heeft Femke Halsema al lang afgeschud. En meer nog dan links, zijn we progressief.”

Of dat ook tot de rest van Nederland doordringt, betwijfelt hij. „Ik merk dat we een heel andere partij zijn dan waarmee we geassocieerd worden. Het beeld past niet bij hoe we stemmen en welke verhalen we houden in de Kamer. We worden gezien als een ouderwetse, linkse partij maar in mijn hoofd zijn we een voorhoedepartij, met een voortrekkersrol op het gebied van groen, integratie, jeugd, ga zo door.”

Als voorbeeld noemt hij het pamflet over integratie dat hij deze week presenteerde. Daarin roept hij mensen op het doemdenken in het integratiedebat te verruilen voor een nieuw, positiever scenario. „Mijn oproep maakt echt wat los, van bijna alle partijen heb ik positieve reacties gekregen. PvdA en D66 hebben het zelfs ondertekend.”

Dat zo’n genuanceerde oproep niet de snelste weg naar meer zetels is, beseft Dibi best. „Ik zie ook hoe makkelijk je stemmen binnen sleept met schelden en lijnrecht tegenover elkaar gaan staan. Maar wij hebben een verhaal. Stel de PVV was er niet, wat is D66 dan nog? Ik vraag me af: stemmen mensen echt voor D66 of voor Pechtold die tegen Wilders agiteert?” werpt Dibi op. „Als mensen zeggen dat ze op mij zullen stemmen, omdat ik tegen Wilders in opstand kom, dan zeg ik altijd: als je op mij stemt, dan kies je ook voor euthanasie, abortus en groene maatregelen die soms pijn doen. Kilometerheffing bijvoorbeeld.”

Ook dat is volgens hem een kracht van GroenLinks. „Wij durven burgers tegen te spreken en maatregelen te nemen die niet populair zijn, maar wel noodzakelijk, en dat leggen we ook uit. De kloof tussen burger en politiek was nog nooit zo klein, die mag best wat groter”, meent Dibi. „Het kan zijn dat 60 of 70 procent van de burger iets vindt, maar dat is nog geen reden om het te doen. Als je maar uitlegt waarom je iets doet. Zo dwing je respect af.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden