Kamerlid: Stop de wildgroei aan verkeersborden

Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) pleit voor een beperking van de grote hoeveelheid oneigenlijke verkeersborden langs straten en wegen in Nederland.

Een CDA-collega van u heeft met plannen in perioden van kamerrecessen het spraak-gebruik verrijkt met de term ’een Atsmaatje doen’. Is dit ’een Rouwtje’?

„Ik had het ook volgende week kunnen voorstellen. Het is een fundamenteler onderwerp dan een apk-mogelijkheid op zaterdag (een idee dat De Rouwe vorig jaar zomer opperde, red). Er komen steeds meer borden die geen juridische status hebben en voor verwarring onder weggebruikers zorgen. In de gemeente Ooststellingwerf in Friesland staat een bord met een 80-kilometerbeperking en daarachter een groen bord dat je adviseert om 60 te rijden. Zo wil zo’n gemeente haar groene imago benadrukken. Maar ik denk dat het meer heeft te maken met bezuinigingen. Of je pakt de veiligheid op zo’n weg aan, en 80-kilometerwegen zijn de dodelijkste wegen, of je zet er maar een bord neer.”

In Sliedrecht wordt gewaarschuwd voor overstekende katten. Bent u niet bang met kattenlijkjes om de oren te worden geslagen als die borden moeten verdwijnen?

„Ik snap de emotionele kant wel, maar ik vraag me af of je alert blijft als je overal die borden ziet. Het kan zelfs averechts werken. Ik wil meer verantwoordelijkheid bij de weggebruiker zelf leggen.”

In het verleden is er ook opruiming gehouden onder verkeersborden en volgens deskundigen is er toen veel te veel verdwenen. Hoe rigoureus wilt u te werk gaan?

„We moeten realistisch bekijken of een bord overbodig is. Soms staat er een bord dat je een brug nadert terwijl je die brug al kunt zien liggen. En soms heeft een bord geen enkele functie meer, zoals die met een waarschuwing voor een wielklem terwijl die allang is afgeschaft. Ik vraag me trouwens af wat de toekomst van een bord is met de nieuwe technieken. Zelf heb ik net een navigatiesysteem aangeschaft dat me overal voor waarschuwt. Misschien zijn er over twintig jaar wel geen borden meer.”

Wat gaat u verder met het verkeersbordenidee doen?

„Over twee weken debatteren we in de Kamer over de verkeersveiligheid. Daar zal ik het aan de orde stellen. Ik wil dan van minister Eurlings weten wat hij van al die borden vindt.”

Hoe staat het trouwens met die zaterdagse apk? En met een ander idee van u uit 2008, het plaatsen van asoboxen in de auto’s van verkeershufters, zodat hun rijgedrag kan worden gevolgd?

„De apk lijkt nog ver weg, want ik weet niet of daar een Kamermeerderheid voor is te vinden. Maar met de asobox ziet het er goed uit. Over twee maanden komt Eurlings met een onderzoek en ik verwacht voor de zomer een voorstel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden