Kamerlid Rutte is het eens met premier Rutte

Sadet Karabulut (SP) legt de eed af tijdens de installatie van de nieuwe Kamerleden na de Tweede Kamerverkiezingen.  Beeld ANP
Sadet Karabulut (SP) legt de eed af tijdens de installatie van de nieuwe Kamerleden na de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld ANP

Het was in vroegere tijden zo overzichtelijk: Kamerleden liepen keurig in pak, rok of jurk door het gebouw, rondkijkende scholieren en studenten in spijkerbroek en gympen. Die tijd is voorbij. Van de nieuwe Kamerleden kan een aantal zo opgaan in de jonge bezoekersmenigte.

Nicole Besselink

Neem SP'er Peter Kwint, de kickbokser met armgrote tatoeages die vorige week in opgestroopt overhemd, verwassen denim en blauwe gympen als Kamerlid werd beëdigd. Of de nieuwe GroenLinksers Lisa Westerveld en Zihni Özdil, die deze week op sportief schoeisel het Kamergebouw nader verkenden.

Het moet voor Ard van der Steur een opluchting zijn dat hij dat niet meer hoeft mee te maken. Tegenover een Telegraaf-journalist liet de voormalig VVD-minister zich na een incidentele treinreis eens ontvallen weinig op te hebben met een casual kledingstijl. "Wat hebben die mensen allemaal voor kleren aan? Gaan ze daar in sporten of zo? Ik had echt de behoefte om aan mensen te vragen: 'Wat voor werk doet u?'"

Tekst loopt door onder afbeelding

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Manchetknopen

Niet alleen de kledingvoorkeuren aan het Binnenhof zijn met de komst van meer dan zeventig nieuwe Kamerleden veranderd, ook de man-vrouw-verdeling. Hoewel er drie vrouwen met voorkeursstemmen zijn verkozen, is het totaal aantal vrouwen gezakt van 58 naar 54. Deze eeuw waren dat er alleen in 2001 minder. Tot meer dan 64 vrouwelijke Kamerleden kwam het nog nooit.

Naast mannelijk is de nieuwe Kamer opvallend Randstedelijk; twee derde bestaat uit inwoners van Noord-Holland (36), Zuid-Holland (46) en Utrecht (17). Daarbij steken Flevoland, Drenthe en Zeeland schril af; zij moeten het elk met een of twee vertegenwoordigers in Den Haag stellen, allen van VVD- of CDA-huize. De Friezen komen er met drie Kamerleden net iets beter vanaf. Zij konden zich door hun officiële taal meteen profileren: Isabelle Diks (GroenLinks) en Harry van der Molen (CDA) legden hun belofte en eed af in het Fries. Die laatste regelde een bijpassend detail: een stropdas met Friese vlag ging de CDA'er te ver, hij koos voor Friese manchetknopen.

Tekst loopt door onder afbeelding

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Koffie

Voor de medewerkers van de Kamer zijn de pakweg zeventig nieuwe gezichten wennen. Hoe PvdA'er Lutz Jacobi haar koffie drinkt, wisten de barista's van het lunchtentje in de Kamer zo onderhand wel. Maar wie vroeg er nou net haastig dat broodje kaas even op zijn rekening te zetten?

Ook in het voorzittersvak van Khadija Arib brak bij het ondersteunend personeel lichte paniek uit toen zich vorige week meteen na de beëdiging een onbekend gezicht bij de interruptiemicrofoon meldde. Na vlug geblader in de papieren kon Arib ook Kamerlid Femke Arissen (Partij voor de Dieren) het woord geven.

Wennen is ook de dubbelrol die een heel aantal Kamerleden speelt. VVD'ers Mark Rutte, Jeanine Hennis, Sander Dekker en Klaas Dijkhoff en PvdA'ers Lodewijk Asscher, Jeroen Dijsselbloem, Sharon Dijksman en Lilianne Ploumen zijn naast Kamerlid ook demissionair bewindspersoon. Zij mogen, anders dan de vijf senatoren die naar de Tweede Kamer zijn overgekomen, hun functies lopende de formatie combineren.

Het leverde op de eerste dag van de nieuwe Kamer meteen een wonderlijke situatie op. Na de beëdiging dienden CDA en SP vier moties in over de Turks-Nederlandse betrekkingen. Rutte verplaatste zich van de Kamerbankjes naar het kabinetsvak om als demissionair premier zijn mening over de moties te geven, om vervolgens vanuit de VVD-bankjes aan de stemmingen mee te doen. Daar volgde hij keurig het stemadvies van de premier.

Als eerste het woord in de nieuwe kamer

1. Pieter Omtzigt (CDA)

2. Sadet Karabulut (SP)

3. Kees Verhoeven (D66)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden