Kamerleden 'zakken' voor rekentoets scholierenclub

Op de dag dat de Tweede Kamer instemde met de rekentoets voor scholieren, deden vijf Kamerleden een mini-rekentoets op het Plein in Den Haag, bij de ingang van de Tweede Kamer. "Niemand haalde een voldoende", meldde het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Dat had de test uitgezet, in een poging de Kamer nog op andere gedachten te brengen.

De scholieren legden de zes opgaven voor aan vijf parlementariërs met onderwijs in hun pakket: Karin Strauss (VVD), Tanja Jadnanansing (PvdA), Paul van Meenen (D66), Michel Rog (CDA) en Jasper van Dijk (SP). Ze kregen een certificaat, met daarop "Gezakt'.... Helaas! Net als veel scholieren in Nederland bent u gezakt voor de rekentoets. Hoogstwaarschijnlijk heeft u de laatste tijd geen rekenonderwijs gevolgd en dus niet de tijd en mogelijkheid gehad om u optimaal voor te bereiden op deze toets."

Eindexamenleerlingen krijgen vanaf komend schooljaar geen diploma als ze de verplichte rekentoets niet met goed resultaat afleggen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde gisteren in met de omstreden toets. SP'er Jasper van Dijk (twee opgaven goed), greep de gelegenheid aan nog eens te ageren tegen de test. Het Laks wist te vertellen dat Strauss en Jadnanansing, van de coalitiepartijen, een 1 hadden. PvdA-kamerlid Jadnanansing had naar eigen zeggen een 0 moeten hebben, omdat ze niet aan de test was begonnen, maar een praatje had gehouden voor goed rekenonderwijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden