Kamerleden onder indruk van openheid Assad

Geen 30 minuten maar twee uur trok de Syrische president Assad gisteren in Damascus uit voor een gesprek met een afvaardiging van de Tweede Kamer. De diplomatieke meevaller zorgde voor enige compensatie voor irritaties in de delegatie over een onderhoud van enkele linkse Kamerleden met een leider van Hamas.

De Nederlandse delegatie wist de geste van Bashar al-Assad te waarderen en was onder de indruk van zijn openheid. „Dit is een gebaar naar Nederland om te investeren in de dialoog”, zo legde VVD-Kamerlid Van Baalen (VVD) na afloop in de Syrische hoofdstad de onverwachte lengte van het onderhoud uit.

Vrijdagavond hadden Kamerleden, buiten het programma om, ook een gesprek van twee uur. Ze hadden een onderhoud met de in Syrië verblijvende Usamah Hamdan, een van de leiders van de radicale beweging Hamas die het na gevechten met de Fatahpartij voor het zeggen heeft in Gaza. Martijn van Dam (PvdA), Harry van Bommel (SP) en Maliko Peters (GroenLinks) noemden het gesprek ’nuttig’ om alle kanten van het Palestijnse conflict belicht te krijgen. „Onbegrijpelijk dat de andere collega’s dat niet doen”, aldus Van Dam.

De rest van de parlementaire delegatie was echter niet ingenomen met deze afspraak buiten het programma om. „Spelbederf”, vond Van Baalen, die er met de collega’s van CDA, ChristenUnie en D66 de voorkeur aan gaf om vast te houden aan de lijn dat Nederland, evenals de EU, niet met Hamas praat zolang die beweging het bestaan van Israël niet erkent en geweld niet afzweert.

Ook premier Balkenende en minister Maxime Verhagen van buitenlandse zaken betreurden het uitstapje van de drie Kamerleden.

De Nederlandse parlementariërs hebben afgesproken dat ze na de zomervakantie zullen praten over de vraag hoe moet worden omgegaan met afspraken die Kamerleden tijdens buitenlandse reizen hebben, buiten het programma van de delegatie om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden