Kamerleden leggen Shell en Exxon vuur na aan de schenen over bevingsschade

Groningers waren met veel aanwezig op de publieke tribune tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over het besluit van Shell om NAM juridisch op afstand te zetten. Beeld ANP

Terwijl de Groningers op de tribune joelen, garandeert Shell de Tweede Kamer: ‘De rekening kan naar ons.’

De Kamerleden waren vanavond zo mogelijk nog feller en emotioneler dan de Groningers zelf. Of Shell niet onmiddellijk even een fonds op poten kon zetten om daaruit de schade ontstaan door gaswinning te betalen. Zou ExxonMobil ook subiet de portemonnee willen trekken, werd er gevraagd aan de vertegenwoordigers van de olieconcerns. De politici hadden de bedrijven uitgenodigd om uit te leggen hoe het zit met de aansprakelijkheid voor schade door aardbevingen.

Shell-directeur Marjan van Loon legde de hand op de borst: “Het is mijn intentie om het netjes te doen. Wij staan garant voor de Nam. Dat dekt alles waar dat bedrijf voor aansprakelijk is.”

Zaterdag onthulde Trouw dat Shell in juni vorig jaar de zogeheten 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) introk. Shell en ­ExxonMobil zijn ieder voor de helft eigenaar van de Nam. Die actie van Shell heeft volgens diverse juristen gevolgen voor eventuele schadevergoedingen na aardbevingen in Groningen. In een reactie op de publicatie kwam Shell met persberichten. De strekking daarvan ging steeds een stapje verder. In het laatste, afgelopen dinsdag, stelde Shell Nederland zich uiteindelijk garant voor de schadeclaims die bij de Nam belanden.

Tegenover de Kamer zei Van Loon dat de Nam voldoende geld heeft om schadevergoedingen te betalen. “Als dat niet gebeurt, kan de rekening naar ons.” Zij zei dat Shell ‘niet wegloopt voor de verantwoordelijkheid’. Over een fonds voor schadevergoedingen wil zij in dit stadium niet praten. Eerst moeten de garanties die Shell wil geven op papier komen te staan en dat gebeurt de komende maanden in overleg met onder meer minister Eric Wiebes van economische zaken, beloofde zij. In mei kan dat vrijwel klaar zijn, denkt Shell.

De vraag van de Kamer was of de andere aandeelhouder van de Nam, het Amerikaanse ExxonMobil, ook garanties wil afgeven. Rolf de Jong, directeur van Exxon deed dat niet. “Het is niet verstandig daarop in te gaan.” Hij herhaalde vijf keer dat Exxon ervoor wil zorgen dat dochterbedrijf Nam zelf voldoende geld in kas heeft. Over wie welke rekening betaalt, hebben Shell en Exxon contact, zei Van Loon. “Dat regelen wij samen. Ik hoef niet te vertellen hoe wij dat doen.”

Tribune

De meer dan honderd Groningers op de publieke tribune van de Tweede kamer waren er niet gerust op. Rumoer op de tribune mag niet in de Tweede Kamer, want dat stoort de vergadering. Toch hielden de Groningers zich niet in: er klonk gesis en gejoel. Zij vrezen harde onderhandelingen tussen Wiebes en de olieconcerns.

Onduidelijk bleef waarom Shell in juni de 403-verklaring introk. Volgens deskundigen die de Kamer had uitgenodigd is er een direct verband met de aansprakelijkheid van Shell, ook voor schade in Groningen. Van Loon sprak dat tegen. Het heeft volgens haar te maken met aansprakelijkheid van de Nam ­tegenover leveranciers en voor ­andere contracten. “De Groningers zitten niet in die contracten.”

Lees ook: 'Groningers laten hun trekkers grommen op het Malieveld'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden