Kamerleden klimmen maar wat graag in de pen

Redactie: Teun Lagas, Jurre Plantinga en Ingrid Weel

"Ik zal het contact met u missen. Althans, de meesten van u ;-)" Frans Timmermans nam met deze woorden vorige week afscheid van zijn vijfduizend vrienden op Facebook. De minister van buitenlandse zaken, die als PvdA-Kamerlid een groot digitaal netwerk had opgebouwd, stopt ermee omdat er te veel negatieve berichten op zijn Facebookpagina werden geplaatst over het conflict in het Midden-Oosten.

Het zal een gemis zijn voor de bewindsman, die gewend is zijn ervaringen op papier of online te delen met anderen. Tot 2007 was hij columnist bij De Limburger, iets wat hij later nog even oppikte in NRC. Twee jaar geleden verscheen van zijn hand het boek 'Glück Auf!' met daarin zijn beweegredenen om de politiek in te gaan en over de toekomst van de sociaal-democratie.

Niet ondenkbaar is dat hij nu zijn observaties en overpeinzingen in een dagboek noteert en dat er aan het einde van deze kabinetsperiode weer een boek van zijn hand verschijnt. Hij moet daar dan niet te lang mee wachten, want dan zou Lodewijk Asscher (sociale zaken) hem zomaar voor kunnen zijn. Asscher schreef twee jaar geleden al over zijn ervaringen als wethouder in Amsterdam het boekje 'De ontsluierde stad'.

Zielig zijn we niet
In dit kabinet zitten meer mensen wier namen we kunnen terugvinden in de boekhandel. Minstens vier PvdA-ministers publiceerden een boek. Jet Bussemaker (onderwijs) zelfs meerdere. In 1983 schreef ze al: 'Zielig zijn we niet' over het politieke verzet van bijstandsvrouwen.

Het boek 'Is er leven na Paars?' uit 2002 draagt ook haar naam, maar dat heeft ze makkelijk verdiend door een twintigtal prominenten onder wie Ronald Plasterk - toen bioloog, nu minister van binnenlandse zaken - antwoord te laten geven op welke koers een volgende regering zou moeten varen. Naast de muzikale kwaliteiten in Vak-K - die we vorige week uitlichtten - zijn er dus ook zeker literaire aspiraties.

Vaak schrijven politici ná hun ministerschap hun memoires, zoals we die kennen van Ella Vogelaar. Het boek 'Twintig maanden knettergek' was echter vooral geschreven door haar partner, en leek daardoor soms meer op een voorloper van 'Vijftig tinten grijs' dan op een dagboek van de minister van wonen, wijken en integratie. "Het is een zwoele herfstavond, we liggen op het terras in badjassen te praten, in afwachting van de wittewijnsoep."

Uitruilen en uithuilen
Nog maximaal ruim vier jaar wachten, en dan ligt het er dus: 'Uitruilen en uithuilen'. De dagelijkse beslommeringen van Frans Timmermans zoals we die op Facebook konden lezen - "ik laat nu de hond uit"- zullen het boek niet halen. Kans is wel groot dat de auteur van de PvdA afkomstig is. Dit kabinet kent geen schrijvende VVD'ers.

Liberalen kunnen natuurlijk wel schrijven. Al had Gerrit Zalm misschien beter een ghostwriter in dienst kunnen nemen voor 'De romantische boekhouder', dat hij in 2009 na zijn periode als minister van financiën uitbracht. De romantiek was niet terug te vinden, wel hoe het departement werkt en hoe de rijksbegroting in elkaar steekt.

Zalm had Pieter Winsemius kunnen vragen. De oud-minister van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu heeft een bestseller op zijn naam met 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt', over voetballegende Johan Cruijff en leiderschap. Het boek uit 2004 haalde een oplage van meer dan 200.000.

Er is één oud-minister die bekender is om zijn boeken dan om zijn beleid: Jan Terlouw (D66). Naast prachtige kinderboeken als 'Oorlogswinter', 'Briefgeheim' en 'Koning van Katoren' schreef ook hij politieke memoires: 'Naar zeventien zetels en terug'. Boeken schrijven doet de 81-jarige oud-politicus nog steeds, maar op Facebook is hij nog niet gesignaleerd.

Schrijvende politici

1) Pieter Jongeling (GPV): 'Snuf de hond'

2) Theo Joekes (VVD): 'Moord in de ridderzaal'

3) Boris Dittrich (D66): 'Moord en brand'

4) Boris van der Ham (D66): 'De vrije moraal'

5) Mei Li Vos (PvdA): 'Politiek voor de leek'

6) Martin Bosma (PVV): 'De schijn-élite van de valse munters'

7) Geert Wilders (PVV): 'Marked for Death'

8) Ronald van Raak (SP): 'Een filosoof in de politiek'

9) Khadija Arib (PvdA): 'Couscous op zondag'

10) Marjet van Zuijlen (PvdA): 'Retour Nijmegen-Den Haag'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden