Kamerleden geven zichzelf letterlijk bloot op WhatsApp

Dat politici net als ieder ander recht hebben op een privéleven, daarvan zijn we ons terdege bewust. Er zijn dingen die u van ons niet te weten krijgt. We vertellen geen privéadressen en houden menig smeuiig detail voor onszelf. Zo vertellen we u niet welke boodschappen op het lijstje staan dat naast de voordeur van Ton Elias hangt, of welke politici onderling wel heel nauw contact onderhouden.

Maar het zou het wel een stuk makkelijker maken als de politici in kwestie dan hun privéleven ook een beetje privé zouden houden, zelf. Want er gaan dagen voorbij dat we ons je reinste paparazzi voelen, al zouden wij van ons leven nooit onder een heg liggen, laat staan een vuilsniszak doorzoeken. We zijn voyeurs tegen wil en dank: het privébestaan van onze politieke contacten wordt ons als het ware opgedrongen.

Dat doen de politici zelf, met hun sociale media. Althans: met een deel daarvan. Niet op Twitter of op Facebook: Daar lezen we doorgaans heel politiek correcte teksten, voorzien van foto's van openbare bijeenkomsten of krantenberichten. Heel keurig. Maar hoe het kan is een raadsel: iemand heeft de politici van Nederland blijkbaar verteld dat de wereld van WhatsApp een heel andere wereld is, waar privé juist de norm is.

Het is natuurlijk ook niet helemaal hetzelfde. De telefoonnummers van politici zijn niet openbaar. Alleen voor wie een telefoonnummer heeft, zijn whatsapp-profielen zichtbaar. Maar het 06-nummer van een politicus is ook weer niet zo heel privé. Heel de journalistiek heeft alle nummers, de fractie, de partij, net als de belangrijkste belangengroepen en achterbannen. Dat zijn zo enkele honderden mensen, als het niet meer is. Als die mensen ook WhatsApp op hun smartphone hebben - en dat hebben ze- dan zijn de profielen voor al die mensen zichtbaar. Zelfs als ze niet willen.

Loes Ypma in bikini

Zo zien wij als we op zoek zijn naar Loes Ypma hetzelfde als al die andere mensen met haar nummer: hoe zij, in bikini, met twee kleine meisjes aan de zijkant van een bootje hangt. Wie Jesse Klaver wil spreken stuit op een foto van het jongste Klavertje, nog geen half jaar oud. Of wat te denken van de beeltenis van Ankie-Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer, die ook meneer Broekers aan haar telefoonkennissen toont?

We hebben er tientallen, vaak voorzien van onwetende familieleden of attributen. VVD-politica Anne-Wil Lucas houdt een glas omhoog, Attje Kuiken draagt duikpak, Elco Brinkman heeft acht kinderen op de plaat gezet, Khadija Arib twee, het profiel van Paul van Meenen bevat één peuter. Tjitske Siderius drinkt een smoothie, Ton Elias staat achter het roer van een jacht.

'Het persoonlijke is politiek', zeiden feministen in de jaren zeventig, maar toen ging het om de vraag wie de baas was in een vrouwenbuik, niet om het familie-album. Net zo min kunnen we in de whatsapp-beelden uitgekiende campagnestrategie ontwaren. Er waren momenten dat politici hun persoonlijk leven bewust inzetten: we noemen de motorhobby van Wim van de Camp, de dochter van Diederik Samsom, de bleke wielrennersbenen van Buma. Maar die beelden gingen vergezeld van een boodschap. 'Spring achterop naar Brussel', 'Samen kunnen we meer dan alleen', die dingen.

Dus hierbij een oproep aan de politici: u gaat binnenkort weer op vakantie. Wellicht past u een week op de kleinkinderen. Wij zien er graag beelden van. Maar misschien wilt u na het reces liever in beeld met de inhoud van het werk.

Beste familiefoto op whatsapp:

1.Elco Brinkman

2.Sander de Rouwe

3.Joël Voordewind

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden