Kamerleden en bewindslieden keren Den Haag rug toe

De ervaring stroomt van het Binnenhof weg nu tientallen Kamerleden en bewindslieden zich hebben afgemeld voor de kandidatenlijst van hun partij.

Van onze redactie politiek

Bert Koenders (PvdA), Johan Remkes (VVD) en Ernst Hirsch Ballin (CDA); het rijtje politici dat niet beschikbaar is voor de kandidatenlijst van hun partij wordt steeds langer. Tientallen Kamerleden en (ex-)bewindspersonen hebben al aangegeven niet nog vier jaar in de Kamer te willen slijten. Sommigen – zoals PvdA’er Guusje ter Horst – laten weten wel als bewindspersoon door te willen, anderen stappen helemaal uit de Haagse politiek.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet uitte afgelopen jaar al haar bezorgdheid over de hoge doorstroomsnelheid van volksvertegenwoordigers. „Wie meer dan één kabinetsperiode meeloopt, is tegenwoordig al een senior.”

De echte senior in de Kamer, SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies, keert na 9 juni evenmin terug in Den Haag. De nestor legt na 29 jaar zijn Kamerwerk neer. Ook de ’oude rotten’ Kees Vendrik (GroenLinks, 12 jaar Kamerlid), Johan Remkes (VVD, sinds 1993 Kamerlid, staatssecretaris, minister en weer Kamerlid) en Agnes Kant (SP, 12 jaar Kamerlid) verdwijnen van het Haagse toneel.

De meeste vertrekkers zijn van CDA-huize. Fractievoorzitter Pieter van Geel, Eddy Bilder, Corien Jonker, Antoinette Vietsch, Nicolien van Vroonhoven, Marleen de Pater en Annie Schreijer-Pierik trekken op 9 juni de Kamerdeur achter zich dicht. Vorige week verraste minister Camiel Eurlings vriend en vijand door te kiezen voor zijn nog te stichten gezin en zich terug te trekken uit de landelijke politiek. Zijn collega-bewindspersonen Hirsch Ballin en Van der Hoeven keren evenmin terug. Donner twijfelt nog.

Wie zeker niet terugkomen op de PvdA-lijst zijn de Kamerleden Staf Depla, Ton Heerts, Samira Bouchibti, Marjo van Dijken en veehouder Harm Evert Waalkens. Ook de voormalige PvdA-bewindslieden Ter Horst, Bussemaker en Koenders willen niet op de lijst, al sluiten ze niet uit als staatssecretaris of minister terug te keren. Hun collega’s Ronald Plasterk, Jacqueline Cramer en Nebahat Albayrak gaan wel graag verder als Kamerlid. Voormalig minister Wouter Bos vertrekt uit de politiek.

SP’er Agnes Kant gooide twee weken terug niet alleen de fractievoorzittershanddoek in de ring, ze ziet ook af van nog een termijn als Kamerlid. Ook Remi Poppe stopt er mee. Wat de andere SP’er van het eerste uur, Jan Marijnissen, doet, is onduidelijk.

Bij de VVD heeft Laetitia Griffith haar vertrek aangekondigd. Ook GroenLinkser Naïma Azough keert niet meer terug na de verkiezingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden