Kamerleden bezorgd over moslimenclave Den Haag

Straatvegers zijn aan het werk in de Haagse Schilderswijk Beeld anp
Straatvegers zijn aan het werk in de Haagse SchilderswijkBeeld anp

Terwijl de Haagse politie ontkent dat orthodoxe moslims de regels bepalen in 'de Vergeten Driehoek' van de Schilderswijk, tonen veel politici aan het Binnenhof zich verontrust, stellen vragen en sturen aan op een Kamerdebat over de kwestie. Welke oplossingen zo'n debat moet opleveren bleef het afgelopen weekeinde echter onduidelijk.

De reacties van Tweede Kamer variëren van geschrokken tot 'Ik heb het altijd al gezegd'. Kamerleden willen opheldering over de huidige situatie in de wijk van de ministers Opstelten (veiligheid en justitie) en Asscher (integratie).

Uit een reportage in Trouw afgelopen zaterdag bleek dat in een klein deel van de Haagse Schilderswijk strenggelovige moslims hun levenswijze proberen op te leggen aan gematigde geloofsgenoten en buren zonder geloof. Vrouwen worden bijvoorbeeld op straat aangesproken op luchtige kleding, of mannen krijgen te horen dat roken en alcohol drinken ongewenst is. Huiselijk geweld of andere problemen tussen buurtbewoners, zouden de strenggelovigen 'zelf wel oplossen'.

Een politiechef uit de buurt, Michel de Roos, zegt dat de politie in de wijk de macht 'absoluut niet' uit handen heeft gegeven. "We zijn passievol met deze wijk bezig en we laten ons er nooit wegsturen."

Speciaal getrainde politieagenten
Kamerleden van links tot rechts benadrukken dat een strenggelovige meerderheid nooit de wil aan buurtgenoten mag opleggen. PVV-leider Wilders grijpt de Trouw-reportage aan om vast te stellen: "Het islamofascisme rukt op in Nederland". VVD'er Klaas Dijkhoff toont zich geschrokken maar houdt vertrouwen in de politie. SP-Kamerlid Sadet Karabulut wijst op eerdere, nooit gehonoreerde SP-voorstellen om met een ander type woningbouw dergelijke buurten gemengder te maken.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, voormalig deelraadpoliticus in een soortgelijke Amsterdamse wijk, suggereert de Haagse 'Vergeten Driehoek' hard aan te pakken. Volgens Marcouch zullen speciaal getrainde politieagenten van deur tot deur moeten gaan om aangiften in te zamelen tegen bedreigingen door moslim-extremisten. Zulke politiespecialisten moeten volgens de PvdA'er proberen door te dringen in dit soort gesloten gemeenschappen. "Al jaren zeggen buurtbewoners daar dat het een broedplaats voor jihadstrijders aan het worden is." Marcouch suggereert verder de sloophamer in het buurtje te zetten.

Naar aanleiding van het artikel brengt Geert Wilders vandaag een bezoek aan de wijk. Eerst laat hij zich bijpraten door de Haagse politie. Daarna wandelt hij door de buurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden